Един голям тенор на 70
23 апр 2021Софийска опера и балет

Един голям тенор на 70

Софийската опера ще отбележи юбилея на Румен Дойков с концерт и представяне на негов компактдиск

На 7 май от 19 ч. петима тенори от Софийската опера ще пеят в чест на Румен Дойков. Даниел Дамянов, Даниел Острецов, Костадин Андреев, Мартин Илиев и Хрисимир Дамянов ще изпълнят най-известните тенорови арии, а също така ще бъде представен и компактдиск с италиански канцонети, записани под диригентството на Борис Хинчев.

*** *** ***

Не е далече времето, когато Румен Дойков беше главно действащо лице на сцената на Софийската опера. Години наред тенорът поддържаше лирико-драматичния репертоар и изпя повече от 50 партии, сред които Радамес, Полионе, Манрико, Калаф, Каварадоси, Едгардо, Дон Алваро, Херцога, Алфред, Енцо Грималди, Дон Хозе.

*** „Тенорът Румен Дойков – какъв глас?! Едно чудо на човешката природа – стабилност на вокала, красота и богатство на тембъра, един магнетизъм, който те кара да затаиш дъх от първия до последния миг на неговата поява на сцената…”
                          Вим Стопеленбург, “Мепелер Курант”, 16.10.1995г.

Румен Дойков винаги е имал изключително високи изисквания към себе си. Мотивацията му беше завидна, а певческият капацитет – неограничен. Всеки път той излизаше на сцената като за последно – раздаваше се на публиката все едно, че това е последният спектакъл, който ще изпее. И така... до следващия път, когато излизаше също толкова вдъхновен.

*** „Някои превъзходни певци… като българския тенор Румен Дойков могат направо да ви смаят с гласа си, оставяйки ви да се прехласвате от всяка нота”.
                          Йонас Ковър, «Ютика Диспач Обзървър», 03.02. 2002 г.

За първи път гледах Румен Дойков в „Адриана Лекуврьор“ през 1988 г. На премиерата в главните роли бяха Райна Кабаиванска и Александрина Милчева, но помня Румен като саксонския граф Маурицио до ден днешен. След това години наред той пееше много под диригентството на Руслан Райчев. Спектаклите бяха празник!

90-те години години на миналия век като че ли бяха най-силните в кариерата му. Беше дебютирал като Радамес в Белград и тази роля после се оказа много важна за кариерата му – заведе го на редица сцени по целия свят и отзивите на критиците винаги бяха възторжени. Румен е пял „Аида“ 232 пъти, а през 1995 г. постига своеобразен рекорд – изпява 43 спектакъла за 46 дни – постижение, ненадминато и до днес. През 1995 г. участва в мегаспектакли “Аида” на открито в Сао Пауло, Бразилия под режисурата на Пламен Карталов, а по-късно - в грандиозната “Аида” на площада в София.

*** „Тенорът Румен Дойков (…) изглежда се наслаждава на партията и се радва на щастливата съдба, която го е направила тенор. Той е твърд солиден като скала певец и неговата сценична индивидуалност е момчешка и пламенна… Дойков е брилянтен във високите тонове и предава всичко искрено и уверено.“
                                          Ричърд Дайър „Бостън Глоуб“, януари 2001 г.

Винаги, когато пееше Румен Дойков публиката очакваше неговото излизане, неговите чудни височини, неговото майсторство. И никога не беше разочарована. Румен беше железен стълб във всеки спектакъл, нищо не можеше да го смути или поне така изглеждаше от залата. Беше ясно, че след като Румен пее, спектакълът ще е повече от успешен. Той е от онези певци, които имат много силно вътрешно чувство за това как трябва да се изпее и изиграе една роля и винаги оставят свой личен отпечатък в различните постановки.   

*** „Ролята на принц Калаф беше изпълнена от великолепния тенор Румен Дойков. Това е тенор, издържан в мощната вокална традиция на Марио дел Монако. Такъв глас рядко е звучал през последните години по американските оперни сцени.”
                                              Питър Уин, “Скрантън Таймз”, 01.02.2002 г.

Сега, когато Софийската опера ще отбележи 70-ия рожден ден на своя любим тенор, четох по-подробно биографията на Румен Дойков. Знаех, че е пял много, но не знаех, че е изпял повече от 1500 спектакъла. Партнирал е на звезди като Фиоренца Косото, Ирина Архипова, Мара Дзампиери, Розалинд Плаурайт, Радмила Бакочевич, Милка Стоянович, Райна Кабаиванска, Никола Гюзелев, Анна Томова-Синтова, Гена Димитрова. И е работил с диригенти като Антонио Гуаданьо, Маурицио Арена, Питер Тиборис, Джонатан Нот, Асен Найденов, Руслан Райчев, Борис Хинчев, Иван Маринов и др.

*** „Румен Дойков (Калаф)… беше на своята висотата, играейки с отношение и убедителност и пеейки с енергия, широта на фразата и страст. Той завърши „Nessun dorma“ със стремителен вокален размах и широко отворени ръце и публиката полудя.“
                                               Ричърд Дайър, „Глоуб Стаф“, 22.03.2002 г.

Румен има легендарно чувство за хумор, понякога стигащо до сарказъм. Умее да разказва истории, има стряскащо точна преценка за хората и никога не се държал като голяма звезда, каквато всъщност беше.

Честит юбилей, Румен Дойков, да си здрав!

Румен Дойков – 9 въпроса и 9 отговора

*** Какво Ви радваше най-много през дългата Ви кариера?
Любовта на публиката и завистта на моите колеги.

*** Има ли нещо, за което съжалявате през активните години на сцената?
Съжалявам, че не се родих в Италия и че българи ми попречиха да се развивам там.

*** Коя е ролята на живота Ви?
На Казанова.

*** Каква беше формулата на успеха Ви - в България и в чужбина?
Убеденост в това, което правя. И това, че се учех от великите майстори на белкантото - Карузо, Джили, Дел Монако, Корели...

*** Кои Ваши качества Ви направиха този певец, който публиката толкова обичаше?
Упоритост, инат и „знам" равно на „мога". Вечен спор с режисьори и диригенти и никакви компромиси.

*** Как се справяхте с натоварването - психическо и физическо, което поражда професията Ви?
Натоварването беше наистина космическо. Успях да преодолея земното притегляне благодарение на моята вокална интуиция.

*** Защо не преподавате?
На кого?... Учениците ми не могат да покрият високите ми изисквания и панически се разбягват.

*** Тенор - диагноза ли е?
Не. Висш пилотаж на ръба на катастрофа.

*** Ако трябва сега да се върнете на сцената, коя роля ще изберете?
Бих се върнал на моята дебютна роля от операта „Хофманови разкази", за да гледам на живота с розовите очила на Хофман.

Бронислава Игнатова

Концерт по случай 70-годишнината на Румен Дойков 

  • Снимка: РУМЕН ДОЙКОВ / RUMEN DOYKOV
  • Снимка: РУМЕН ДОЙКОВ / RUMEN DOYKOV
  • Снимка: РУМЕН ДОЙКОВ / RUMEN DOYKOV
  • Снимка: РУМЕН ДОЙКОВ / RUMEN DOYKOV
  • Снимка: РУМЕН ДОЙКОВ / RUMEN DOYKOV
  • Снимка: РУМЕН ДОЙКОВ / RUMEN DOYKOV