Композиторът Микис Теодоракис благодари за поздрава на Софийската опера за юбилея му
27 юли 2020в-к. "24 часа"

Композиторът Микис Теодоракис благодари за поздрава на Софийската опера за юбилея му

Композиторът Микис Теодоракис

В България балетът "Зорба гъркът" от Микис Теодоракис е поставен от Лорка Масине за първи път на 12 май 1995 г., на сцената на НДК с балета на Софийската опера. От първата постановка на балета са изминали цели 25 години, но публиката го посреща оттогава досега с нестихващ възторг. На 26 юли първият ни оперен и балетен театър отбеляза 95 годишния рожден ден на Микис Теодоракис със спектакъла „Зорба гъркът“.

Директорът на Софийската опера академик Пламен Карталов изпрати поздравително писмо до големия композитор:

"Уважаеми Маестро Теодоракис,

Mного сме щастливи да Ви поздравим с 95-годишния Ви юбилей. Желаем ви много щастливи рождени дни, добро здраве и непрекъснато вдъхновение. Ние пазим спомена за вашето незабравимо присъствие в Софийската опера като диригент на вашата опера „Електра“ и подготовката на нашия оркестър за гастрол в Античния театър в Атина. Имаме удоволствието да ви информираме, че Вашия балет „ Зорба гъркът“ се изпълнява вече 25 години с огромен успех от балета на Софийската национална опера в България и чужбина. Този хипнотизиращ шедьовър се превърна в любим на нашата публика и е видян от поколения талантливи художници да пресъздават неговата страст и дълбоко човешко изобразяване. Нашето изпълнение на „ Зорба гъркът“ на 26 юли ще бъде посветено на Вашата годишнина. Ще се радваме да получим накратко няколко думи от вас, които да споделим с нашата публика и артисти.

С голямо уважение и възхищение,

Проф. Пламен Карталов, Генерален мениджър на Софийската опера и балет, България.

Големият композитор сърдечно благодари:

"Уважаеми професор Пламен Карталов,

Много съм радостен и развълнуван да ви изпратя най-сърдечните си поздрави за спектакъла на „Зорбас“. Бих искал също така да изпратя моята гореща благодарност на публиката, на музикантите, на членовете на хора, на солистите, на диригента и особено на хората, които поеха инициативата за този спектакъл и които отговарят за организацията.

Винаги си спомням с голямо вълнение за дните, които бях във вашата гостоприемна страна, за десетките концерти и безкрайните часове, които прекарах с вашите прекрасни музиканти, подготвяйки моята опера "Електра".

Но това, което пазя особено в сърцето си, е топлината и любовта на българския народ към моята музика. Доказателството за този факт е представянето на моя балет „Зорба гъркът “през годините. Резултат от страхотнатa среща на моята музика с вашите отлични танцьори и колеги от Софийската опера, които играят тази творба в продължение на 25 години в България и на гастроли в чужбина.

Поради всички тези причини, аз ще бъда с вас, с цялото си същество на този спектакъл, дори отдалеч.

Бих искал да завърша това писмо със страхотно „Благодаря Ви и с моите най-топли пожелания към всички вас!", пише композиторът.

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8850534