Изключителен летен сезон на Софийската опера и балет
23 юли 2021Софийска опера и балет

Изключителен летен сезон на Софийската опера и балет

В духа на големите европейски оперни центрове, повече от 25 години Софийската опера представя големи продукции на открито. Началото датира от средата на 80-те години на миналия век, когато режисьорът Пламен Карталов реализира първите оперни постановки извън оперната зала на историческия хълм Царевец край Велико Търново.

В края на 90-те години отново Пламен Карталов превръща центъра на София в летен театър и поставя оперите „Аида“, „Цар Калоян“ и „Княз Игор“. Впоследствие режисьорът създава летни сцени на различни места в България – сред величествените скали на Белоградчик, пещерата Магура, край водите на река Дунав до Видин, на площада пред Катедралния храм „Св. Александър Невски“ и в парка на Военната академия в столицата.

В последните две години, по време на пандемията от Ковид-19, но при стриктно спазване на противоепидемични мерки, Софийската опера намери нови възможности за представяне на своя богат репертоар извън театъра. Киноцентърът Бояна в полите на Витоша и крепостта Цари Мали град станаха дом на операта, балета и мюзикъла.

От миналата 2020 година, пак по идея на Пламен Карталов и с помощта на съмишленици и приятели на Софийската опера, се изгради съвсем нова лятна сцена – край езерото Панчарево, на 15 километра от София. Първият фестивал „Музи на водата“ бе посетен от хиляди зрители и това за пореден път доказа интереса на публиката към open-air спектаклите.

Тази година познатото място край езерото Панчарево бе напълно обновено – понтонът-сцена бе разширен и укрепен, построена бе специална трибуна за публиката, изградени бяха нови гримьорни, павилионът за оркестъра намери своето правилно място, пространството бе облагородено и превърнато в малък парк. Уредени бяха безплатни паркинги за автомобили и безплатен транспорт за зрителите. София получи своя нов летен театър, а почитателите на операта, балета и мюзикъла – ново място за съпреживяване на изкуството. 

Вторият фестивал „Музи на водата“ бе открит на 9 юли с премиера на операта „Жената от езерото“ от Джоакино Росини. Представленията бяха организирани на принципа stagione - бяха изиграни само 8 спектакъла на тази така трудна и рядко поставяна опера на италианския майстор. Диригент на продукцията бе Франческо Роза, а режисьор – Пламен Карталов. Големите Росиниеви идеи намират своя нов облик в спектакъла, създаден специално за тази сцена на водата. Изключително майсторска е цялата постановка – движението на декорите по сцената, уникалната лодка на главната героиня Елена, мистичният танц и запалените кръстове в ритуала за победа на войните – всичко се извършва в забележителен синхрон и протича като киноразказ. Огромният труд на целия творчески и технически екип на Операта проличава във всеки един момент от спектакъла.

„Жената от езерото“ се поставя в България за първи път, също така за първи път се поставя в естествения декор на езеро и това се превърна в културно събитие от европейски мащаб. Софийската опера предложи два равностойни състава, изградени от млади и отлично подготвени певци. Премиерата бе абсолютен триумф за солистите, между които откриваме имената на Мария Радоева, Станислава Момекова, Валерио Борджони, Диего Годой, Франсиско Брито, Петър Бучков.

Операта се изпълнява много рядко и само големи оперни театри (напр. Метрополитен опера в Ню Йорк и Росиниевия фестивал в Пезаро) могат да си позволят лукса да я поставят. Софийската опера с гордост влиза в тази престижна компания и за пореден път представя продукция на много високо европейско ниво. Популяризирането в България на Rossini serio, или сериозните опери Росини, показва новаторството и силната енергия на Пламен Карталов и неговия екип, но и едно по-различно ниво на художествени търсения, на програмиране на творческия сезон и неговото изпълнение.

Фестивалът „Музи на водата“ продължава до 19 септември и  програмата му включва спектакли на балета „Лебедово езеро“ и мюзикъла „Мамма миа!“, следват „Селска чест“ (гастрол на италианското сопрано Фиоренца Чедолинс), „Джани Скики“, „Мадам Бътерфлай“, „Кармен“, „Пепеляшка“, „Евгений Онегин“, балетите „Дон Кихот“ и „Танго“.

От 6 до 15 август традиционният Летен фестивал „Опера на върховете“ в Белоградчик се завръща с оперни и балетни спектакли сред величието на Белоградчишките скали. За първи път в три спектакъла ще бъде показана операта „Аида, а също и балетните шедьоври „Лебедово езеро“, „Кармина Бурана“, „Кармен сюита“ и „Болеро“.

„Oпеpа на въpxовете" неизменно cе pадва на българска и чуждестранна публика, а билетите се изкупуват далеч преди началото на фестивала. Спектаклите се провеждат в първия двор на Белоградчишката крепост. Белоградчишките скали са природен феномен и са известни с невероятната си красота. Фестивалът „Опера на върховете“ дава възможност за културен туризъм и се превръща в център на изкуството за шеста поредна година.

В лятната програма на Софийската опера и балет е отделено специално място на спектаклите за най-младата публика. В рамките на фестивала „Опера в парка“ от 19 юни в парка на Военната академия в София се играят едни от най-популярните постановки за деца – „Червената шапчица“, „Мечо пух“, „Вълшебната флейта“, Концерти за бебоци.

Летният сезон на Софийската опера доказва за пореден път колко безгранично въображение и какъв огромен размах на действие има директорът и режисьор Пламен Карталов. Благодарение на неговата визия за представяне спектакли на открито, постепенно се създаде традиция за публиката в България да очаква с радост и нетърпение  мащабните продукции под открито небе. Без значение дали става дума за оперни, балетни заглавия или мюзикъли – Софийската опера и балет предоставя възможност за изживяване на прекрасни емоции с най-хубавите спектакли от своя репертоар.