Гласувайте за „Млад музикант на годината“ 2020
01 яну 2021БНР

Гласувайте за „Млад музикант на годината“ 2020

Предаването за класическа музика „Алегро виваче“ на програма „Хоризонт“ Ви кани да изберете „Млад музикант на годината 2020“.

В националната анкета „Музикант на годината“, която се провежда от 1990 г., екипът на „Алегро виваче“ дава шанс на слушателите да споделят кой от българските музиканти ги е зарадвал и вдъхновил най-много с изявите си през изминалата година. През 2008 г. за първи път изборът се фокусира изключително и само върху младите изпълнители - сега това се случва за втори път в историята на допитването.

В 30-ото издание на анкетата Ви призоваваме да изберете своя своя фаворит сред 11-те номинирани ярки таланти.
Да ги подкрепим и да им дадем мотивация да растат в изкуството!

Номинациите за „Млад музикант на годината 2020“ са подредени по азбучен ред.
Гласуването e еднократно и продължава до 28 февруари 2021 г.

БОЖИДАР БОЖКИЛОВ – възпитаникът на Академията на Миланската Скала, когото Соня Йончева избра за партньор

„Божидар се наложи като победител от първия момент, заради изключително красивия си тембър, доста добра музикалност и много добро и спокойно присъствие на сцената. Той е само на 26 години и смятам, че му предстои много добра кариера!“, каза примата пред медиите при голямото си завръщане в Пловдив през лятото на 2020 г.

Георги Грозев – гордостта на българската тромпетна школа

Той е само на 18 години, но вече е свирил в някои от най-прочутите зали по света - Карнеги Хол в Ню Йорк, „Бозар“ в Брюксел, “Херкулес” в Мюнхен, Тонхале в Цюрих. Носител е на приза „Олга Камбурова“, присъден му от екипа на предаването „Алегро виваче“ на програма „Хоризонт“ като част от наградите „Музикант на годината“ 2018.

Георги Грозев в роден през 2002 г. в Пловдив. Започва да се занимава с тромпет в Младежкия духов оркестър при Общинския детски комплекс, а в момента е ученик в Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ в Пловдив, в класа по тромпет на Пенчо Пенчев.

ГЕОРГИ ДИМИТРОВ-ЖОЖО – най-успешният млад китарист в България

Георги Димитров-Жожо е един от най-изявените млади български китаристи - носител на много награди от конкурси у нас и в чужбина, лауреат на няколко фондации, подкрепящи млади таланти.

Роден е през 2000 г., възпитаник на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София, а от 2018 г. е студент в Университета за музика и изпълнителски изкуства в Грац (Австрия), в класа по класическа китара на именития професор Паоло Пегораро.

ДИМИТЪР КОСЕВ – най-младият главен диригент на оперен театър в България

Едва на 28 години, през лятото на 2020 г. той е избран единодушно за главен диригент на Държавна опера - Русе.

Димитър Косев е роден през 1992 г. в Русе. Възпитаник е на Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ в класа на Евгени Желязков. Веднага след завършването му е приет в консерваторията “Прайнер” във Виена, където учи дирижиране при проф. Максимилиан Ченчич и пиано при проф. Щефан Мьолер.

ИВАЙЛО ВАСИЛЕВ – един истински артист на 13

Пианистът е сред най-изявените млади български музиканти. Освен че притежава впечатляваща колекция с награди от клавирни конкурси у нас и в чужбина, той има богата артистична биография. През 2019 г. записва първия си самостоятелен компактдиск. Има собствени композиции и оркестрира чужди произведения.

Ивайло Василев е роден през 2007 г. в София. Започва обучението си по пиано при Емилия Канева в Националното музикално училище "Любомир Пипков", а от 2019 г. негов преподавател е проф. д-р Борислава Танева.

ЛОРА АЛ-АХМАД – младата българска надежда сред композиторите

Лора Ал-Ахмад е един от разпознатите български таланти, преминали обучение през последните няколко години в престижните музикални школи на Ню Йорк - първо учи пиано при професорите Павлина Доковска и Владимир Валяревич в Mannes School of Music, и пак там прави магистратурата си по пиано и композиция, а неин ментор е Лоуел Либерман.

През месец май 2019 г. пианистката и композиторка изнесе рецитал в Карнеги хол - Ню Йорк, в рамките на концертната поредица "Музикални съкровища от България", а през октомври взе участие и в откриването на „Българските концертни вечери в Ню Йорк“, заедно с други уважавани български и американски музиканти.

ЛОРА МАРКОВА – най-младият концертмайстор на професионален оркестър в България

Носителка на наградата “Олга Камбурова“ 2019, присъждана на млади таланти от екипа на предаването „Алегро Виваче“ на БНР.
Лора Маркова е родена през 2003 г. в София. На 5-годишна възраст започва да свири на цигулка – приета е в класа на Благородна Танева в НМУ „Любомир Пипков“, където учи и в момента.

МАРТИН ЗАЙРАНОВ - студентът във Виена, който изсвири Рапсодия „Вардар“ от Панчо Владигеров в Музикферайн

Мартин Зайранов е роден през 1999 г. във Варна, в уважавано музикантско семейство. Започва да свири на 6 години, на 10 дебютира като солист на Варненската филхармония, а на 11 вече е млад студент в класа на проф. Марио Хосен в Нов български университет. В момента продължава обучението си при проф. Антон Сороков във Виена.

САРА ЧАКЪРОВА – блестяща наследничка на българската перкусионна школа

Сара Чакърова е родена през 2003 г. в София, в семейство на музиканти. От 6-годишна учи в НМУ „Любомир Пипков“, в класа по ударни инструменти на Мария Палиева.

Лауреат е на призови награди от национални и международни конкурси: "Светослав Обретенов" в Провадия (2012), "Wiener Klang" - Австрия (2012),”Magic” - Бургас (2013 и 2017), "Свирел" – Словения (2014), Международния перкусионен конкурс – Тимишоара, Румъния (2014), „Млади виртуози“ - София (2015), Italy Percussion competition - Монтебело (2015), International Youth percussion Competition - Белгия (2017), “Музиката и Земята” - София (2020). Носителка е на много международни награди и като член на перкусионен ансамбъл Paliev's Sparkles.

СИОН НАЙМАН – харизматичният виолончелист с голямо бъдеще

Сион Найман е роден през 2002 г. в Антверпен, Белгия. На 6 години е приет в класа по виолончело на Даниела Черпокова в Национално музикално училище "Любомир Пипков" в София, където продължава обучението си. През 2016 г. става част и от класа на проф. Ромен Гариу в Консерваторията в L'Haÿ-les-Roses, Франция. В момента свири на чудесен инструмент "Bernardel", предоставен му от неговия учител.

Първият му виолончелов конкурс е през 2013 г. в Пловдив, където освен с първа награда е удостоен и със специалната награда за изключителен музикален и артистичен талант, присъдена от Съюза на българските музикални и танцови дейци.

СТЕФАНИ КРЪСТЕВА – певицата, избрана от Красимира Стоянова и Ина Кънчева за проекта „С усилия към звездите”

Стефани Кръстева е родена през 1994 г. във Варна. Завършва Националното училище по изкуствата „Добри Христов” със специалност „Класическо пеене“. През 2017 г. завършва магистърска степен във Вокалния факултет на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в класа по класическо пеене на проф. д-р Иванка Нинова и в класа по актьорско майсторство на акад. Пламен Карталов.