Фурор в Скопие: Новият президент на РСМ е възхитена от Софийската опера и балет
19 май 2024БНТ / Новини / Ирина Цонева

Фурор в Скопие: Новият президент на РСМ е възхитена от Софийската опера и балет

 

 

Ирина Цонева
от Ирина Цонева

Фурор на Софийската опера и балет с премиерата на "Валкюра" от Рихард Вагнер на сцената на Националната опера и балет в Скопие под режисурата на акад. Пламен Карталов и с участието на солистите, балета и оркестъра на операта ни. Събитието беше снощи в рамките на майските оперни вечери.

Специален гост на премиерата беше и новоизбраният президент на Република Северна Македония Гордана Силяновска - Давкова.

Тя поздрави маестро Пламен Карталов за предизвикателството да представи за първи път пред публиката в Скопие най-популярната опера от тетралогията на Вагнер "Пръстенът на Нибелунга".

Пред него Силяновска - Давкова подчерта важността на културната дипломация.

"Винаги съм вярвала, че културната дипломация е много по-мощна от традиционната дипломация. 5 часа фантастично представление, споделих с цялата публика. Не мисля, че съм виждала нещо по-съвършено. Диригентът, режисьорът, солистите, сценографията. Наистина у мен се породи чувството, че невъзможното е възможно. Всички го видяхте. Не само аз! Със сълзи съм на очите и мисля, че цялата публика реагираше така. Още веднъж благодаря. Знаех, че Вагнер е драматичен, тежък, загадъчен, но че по такъв начин може да се предаде наистина не съм сънувала. Още веднъж благодаря и повтарям, че това, което музиката и културата могат да направят, никой не може", заяви президентът на РСМ Гордана Силяновска - Давкова.

https://bntnews.bg/news/furor-v-skopie-noviyat-prezident-na-rsm-e-vazhitena-ot-sofiyskata-opera-i-balet-1278805news.html