Фиоренца Чедолинс гостува в Софийската опера заедно със свои ученици
29 дек 2022в-к. "24 часа"

Фиоренца Чедолинс гостува в Софийската опера заедно със свои ученици

На 29 декември Фиоренца Чедолинс, известно сопрано се срещна с представители на българските медии, за да разкажа за своя Международен конкурс за млади оперни певци и за своя творчески път. Чедолинс е известно име на певица не само в Италия, но и по целия свят. Пред Нова година тя гостува в Софийската опера, заедно със свои ученици, които участват в нейния Международен конкурс за млади оперни певци. Някои от тях са в програмата на Новогодишния концерт, който първия ни оперен театър ще направи традиционно на 29, 30 и 31 декември.

На въпроса кое я привлече в България и кое и харесва тук, певицата отговори: „Привлече ме личността на Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет. Той ми допада, тъй като е вулкан от идеи и работа. Във време, когато другите се оплакват, че няма пари и, че пандемии пречат на творчеството им, той е пълен с идеи за нова работа, за нови неща. При него има дори една приятна лека лудост на творец, готов да работи".

Фиоренца Чедолинс
Фиоренца Чедолинс

Фиоренца изтъкна, че цял живот е пяла: „Пях още на 4, 5 години, после по-активно на 11 и на 20 години. Моята кариера започна с „Норма“, „Тоска“, „Мадам Бътерфлай“, „Манон Леско“. Пяла съм много от оперите на Пучини. През 2021 година взех наградата „Пучини“. Отначало се пробвах като сопрано, а после и като мецосопрано. Обичам новите неща, непознати до този момент опери от италианските оперни класици.“

Според Фиоренца Чедолинс сега на младите оперни певци е по-лесно и същевременно по-трудно за работа. По-лесно, защото има интернет и те могат да гледат и да се учат от всичко, което се играе по света. Същевременно е по-трудно, защото могат да се подведат от лесни реклами, обещания за шеметни кариери и най-накрая да паднат на земята без да могат да си поемат дъх. Трябва да внимават, защото без работа, без труд не става нищо. Талантът не идва от небето, той е изстрадва много.

„Аз знаех от малка, че ще стана оперна певица. Просто растях и работех с това чувство! По време на моята кариера се срещах с големите Ваши оперни дарования, признава Фиоренца. През 1992 година, на 24 година бях на една сцена с Гена Димитрова в „Турандот“ – тя беше зашеметяваща, а аз една от девойките на сцената. Други Ваши гении, с който съм се виждала на сцената са Николай Гяуров и Владимир Стоянов. Допада ми много и Орлин Анастасов.“

Фиоренца Чедолинс заедно със свои ученици
Фиоренца Чедолинс заедно със свои ученици

Фиоренца Чедолинс обича оперната музика, тъй като тя е едно от чудесата на света.

За своя Международен конкурс за млади оперни певци, тя разкрива, че са пред неговото 4-то издание. „Записванията за него трябва да станат до 18 февруари, а на 19 юли ще има Гала вечер на победителите. В конкурса участват и много българи. Победителите ще имат възможност да направят кариера- отначало дебют в Софийската опера, а после и на световните сцени. Всички зависи от работата на определения певец.

Маестро Пламен Карталов е в журито на моя конкурс и с него имаме планове за нова работа и за избиране на млади певци за нови постановки, признава певицата.

Желая на прекрасния колектив на Софийската опера много здраве и творческо вдъхновение през новата 2023 година!

До нови срещи!“

https://www.24chasa.bg/ozhivlenie/article/13408604