Финалът на „Залезът на боговете“ слага край на телевизионното излъчване на „Пръстенът на нибелунга“ от Рихард Вагнер
17 дек 2023Софийска опера и балет

Финалът на „Залезът на боговете“ слага край на телевизионното излъчване на „Пръстенът на нибелунга“ от Рихард Вагнер

Тази неделя от 13.30 ч. Българската национална телевизия ще излъчи последното действие на операта „Залезът на боговете“ от мащабната суперпродукция на БНТ и Софийската опера.

В продължение на 12 недели широката аудитория на БНТ стана свидетел на най-мащабното излъчване на оперен спектакъл в историята на телевизията. „Пръстенът на нибелунга“ влиза в Златния фонд на БНТ като едно от най-големите постижения в художествено и техническо отношение и остава скъп спомен за целия екип.

Записът е реализиран по време на премиерните спектакли през месец юли 2023 г., когато се проведе впечатляващият Вагнеров фестивал на Софийската опера.

***

Новата постановка на „Пръстенът на нибелунга“ е последният шедьовър на режисьора Пламен Карталов. „Пръстенът“ за втори път среща зашеметяващата фантазия на режисьора и се превръща в поредния негов майсторски прочит на творбата на немския композитор.

Тетралогията на Софийската опера е високо оценена в международната преса, а сред публиката имаше гости от Европа, САЩ и Австралия.

***

В телевизионния запис на „Залезът на боговете“ участват Пламен Димитров, Атанас Младенов, Петър Бучков, Йорданка Дерилова, Цветана Бандаловска, Мартин Илиев, Айла Добрева, Ина Калинова, Александрина Стоянова-Андреева, Цвета Сарамбелиева, Любов Методиева и Камелия Кадер.

Забележителният Константин Тринкс дирижира оркестъра на Софийската опера.

Режисьор на спектакъла е Пламен Карталов, сценограф е Ханс Кудлих, а костюмите са на Християна Зорбалиева. Към този фантастичен екип добавяме и Андрей Хайдиняк с неговото художествено осветление и Иван Липчев – автор на мултимедията.

***

Заснемането на „Пръстенът на нибелунга“ бе огромно предизвикателство и за екипа на БНТ. За първи път в историята на телевизията се снима подобно мащабно произведение, чието времетраене е около 16 часа. Беше намерено най-доброто решение за разположението на камерите, така че да не се пречи по време на действието на сцената, а също и на публиката. Телевизионният екип направи репетиция с камери по време на генералните репетиции и имаше привилегията да получи безценната помощ на акад. Карталов, за да бъде заснета продукцията най-достоверно и в синхрон с режисьорската концепция.

Режисьори на копродукцията са акад. Пламен Карталов и Милен Иванов, режисьор на пулт е Катя Груева, отговорен оператор е Георги Илиев, редактор - Бронислава Игнатова.

Цялата тетралогия се излъчва със субтитри на български език.

***

С финала на тази вълшебна история ние, целият екип на Софийската опера и балет, отправяме покана към всички почитатели на оперното изкуство и на Рихард Вагнер за нова среща с гения на немския маестро, а именно - Вагнеровия фестивал през юни 2024 г.

Подробности ще откриете в интернет страницата ни, както и в профилите ни в социалните мрежи.

***

Сега нека заедно проследим какво ще се случи с боговете и какъв е краят на вълшебната приказка.

Приятно гледане!