„Фиделио“ – единствената опера на Лудвиг ван Бетовен на сцената на Софийската опера
Снимка: Снимка: Софийската опера и балет
14 фев 2023fakti.bg, Оля Ал-Ахмед

„Фиделио“ – единствената опера на Лудвиг ван Бетовен на сцената на Софийската опера

 



Само на 17 февруари от 19 ч. „Фиделио“ – единствената опера на Лудвиг ван Бетовен. Специалната версия на „Фиделио“ ще бъде интерпретирана от режисьора Ханс-Йоаким Фрай - изключителен познавач на немската опера

На сцената на Софийската опера се събират певци, познати и обичани от публиката по целия свят. Техните интерпретации в творби на Вагнер, Рихард Щраус, Моцарт и Верди са заслужили нестихващи аплодисменти и безброй награди.

Курт Ридъл, Саймън О’Нийл и Томас Газели са желани гости на най-големите оперни сцени в Европа и САЩ. В тяхната компания ще бъдат и прекрасните български певци Габриела Георгиева и Стефан Владимиров. Диригент на спектакъла е немският маестро Лотар Загросек.

Специалната версия на „Фиделио“ ще бъде интерпретирана от режисьора Ханс-Йоаким Фрай - изключителен познавач на немската опера. Неговата визия за историята на Леонора и Флорестан ще бъде съпроводена от мултимедийна сценография.

Единствената опера на Бетовен претърпява няколко редакции преди да стане известна във вида, в който я познаваме днес. Либретото е преработвано два пъти, а в музикалната партитура Бетовен прави поправки в разстояние на десет години. Прочутите три увертюри „Леонора“ са части от различните редакции на операта. Премиерата на „Фиделио“ е на 23 май 1814 г. във Виена. Истинската слава на операта започва няколко години по-късно, когато ролята на Леонора е изпълнена от 19-годишната Вилхелмина Шрьодер-Девриент – истинско чудо на вокалното изкуство.

Софийската опера кани всички почитатели да преживеят една незабравима вечер с „Фиделио“ - прославата на свободата и силата на любовта в гениалната музика на Лудвиг ван Бетовен!

https://fakti.bg/kultura-art/755555-fidelio-edinstvenata-opera-na-ludvig-van-betoven-na-scenata-na-sofiiskata-opera