"Фиделио" е първата оперна премиера за годината в Софийската опера
Снимка: СОФИЙСКА ОПЕРА И БАЛЕТ, Маестро Лотар Загросек и Ханс-Йоаким Фрай
17 фев 2023в-к. "Дума"

"Фиделио" е първата оперна премиера за годината в Софийската опера

Само на 17 февруари от 19 ч. във "Фиделио" - единствената опера на Лудвиг ван Бетовен, на сцената на Софийската опера се събират певци, познати и обичани от публиката по целия свят. Техните интерпретации в произведения на Вагнер, Рихард Щраус, Моцарт и Верди са заслужили нестихващи аплодисменти и безброй награди, съобщават от Софийската опера и балет.

Курт Ридъл, Саймън О`Нийл и Томас Газели са желани гости на най-големите оперни сцени в Европа и САЩ. В тяхната компания ще бъдат и прекрасните български певци Габриела Георгиева и Стефан Владимиров. Диригент на спектакъла е германският маестро Лотар Загросек.

 

Ханс-Йоаким Фрай

Специалната версия на "Фиделио" ще бъде интерпретирана от режисьора Ханс-Йоаким Фрай - изключителен познавач на немската опера. Неговата визия за историята на Леонора и Флорестан ще бъде съпроводена от мултимедийна сценография.

Единствената опера на Бетовен претърпява няколко редакции преди да стане известна във вида, в който я познаваме днес. Либретото е преработвано два пъти, а в музикалната партитура Бетовен прави поправки в продължение на десет  години. Прочутите три увертюри "Леонора" са части от различните редакции на операта. Премиерата на "Фиделио" е на 23 май 1814 г. във Виена. Истинската слава на операта започва няколко години по-късно, когато ролята на Леонора е изпълнена от 19-годишната Вилхелмина Шрьодер-Девриент - истинско чудо на вокалното изкуство. 

https://duma.bg/fidelio-e-parvata-operna-premiera-za-godinata-v-sofiyskata-opera-n270606