ФЕСТИВАЛНИ ДНЕВНИЦИ
13 апр 2024Софийска опера и балет

ФЕСТИВАЛНИ ДНЕВНИЦИ

По време на SOFIA OPERA WAGNER FESTIVAL през юли 2023 г. четирите премиерни вечери  на новата постановка на тетралогията „Пръстенът на нибелунга“ от Рихард Вагнер преминаха под еуфоричните овации на зрителите, специално пристигнали от чужбина, от София и страната.

Гости от Германия, Великобритания, Норвегия, Франция, Австралия, Испания с вълнение изгледаха „Рейнско злато“, „Валкюра“, „Зигфрид“ и „Залезът на боговете“, както и „Тристан и Изолда“, „Парсифал“ и спектаклите на „Летящият холандец“ на открито.

Международно известни музикални критици и журналисти публикуваха своите рецензии, в които не скриваха възторга си от новия „Пръстен“ на Софийската опера. Те ласкаво отбелязаха отличните български гласове, както и изключително високото ниво на оркестъра и диригента Константин Тринкс. Те изказаха огромните си адмирации към режисьора Пламен Карталов за цялостната визия и концепция, както и за ясното послание към публиката.

Ето и някои от отзивите:

Грегор Таси, Musicweb International

„Гледал съм „Залезът на боговете“ много пъти в различни театри в Европа, но вашият е най-хубавият – с най-добрите певци, най-добрият оркестър и най-добрата постановка.“

Андреа Мерли, Италия

“Тръгвам си от София с пълно сърце и голямо удовлетворение за това, че цялата постановка е направена така, че да бъде разбрана от широката публика, а не само от интелектуалци и музиканти, или пък от  критиците.

Тони Купър, The Opera Critic

„Наистина фантастично!

Постановките на Карталов остават възможно най-близо до строгите указания на композитора в рамките на Gesamtkunstwerk /“цялостно произведение на изкуството“/, в което пластичното изкуство, дизайнът и творческият процес се съчетават в едно сплотено цяло. Успешно начинание, което предлага едно прекрасно и цялостно вагнерианско изживяване!“

Карл Русвурм от Вагнеровото общество в Мюнхен отбеляза:

„Удивен съм от нивото на певците и оркестъра! Гледал съм „Пръстенът на нибелунга“ в почти целия свят и съм особено щастлив, че Пламен Карталов е постигнал такъв изключителен резултат!“

С мащабния фестивал Софийската опера се присъедини към най-големите театри в света, които отбелязаха 210-години от рождението на Рихард Вагнер.

Тази година Вагнеровият фестивал на Софийската опера се открива на 13 юни с премиера на операта „Лоенгрин“ под диригентстово на Константин Тринкс и с режисурата на Пламен Карталов.

„Лоенгрин“ е опера на светлината. Лоенгрин е слънцето. Лебедите и рицарите са носителите на позитивната, на чистата енергия.

Ще се опитаме да направим един романтичен спектакъл, разбираем за публиката, и по този начин да работим със сетивността и енергиите на взаимоотношенията на главните герои.“ – това сподели режисьорът Пламен Карталов още на първата среща с артистите в постановката.

След премиерата на „Лоенгрин“ Вагнеровият фестивал по традиция ще предложи на зрителите тетралогията „Пръстенът на нибелунга“. И тази година в четирите спектакъла на 15, 16, 18 и 20 юни ще участват  Мартин Илиев, Цветана Бандаловска, Костадин Андреев, Гергана Русекова, Веселин Михайлов, Мариана Цветкова. Наши гости ще бъдат Пламен Димитров, Йорданка Дерилова, унгарският бас Кристиян Чер и гръцкият баритон Арис Аргирис.

С гордост споделяме, че след първото гостуване на Софийската опера в Германия с „Пръстенът на нибелунга“ през 2015 г., националният театър на България отново представи „Валкюра“ пред международна публика на сцената на Фестивалния театър Нойшванщайн във Фюсен през октомври 2023.

Евън-Алексис Крист ще застане на пулта за целия цикъл, както и на 23 юни за „Лоенгрин“.

Очакваме ви, за да споделим заедно шестте фестивални вечери на SOFIA OPERA WAGNER FESTIVAL 2024.