"Евгений Онегин" на 20 март в Софийската опера
11 мар 2021в-к. "24 часа"

"Евгений Онегин" на 20 март в Софийската опера

Чест е за всяка опера да има в своя репертоар гениалната творба на Чайковски „Евгений Онегин”.

В Софийската опера и балет операта е поставяна през различните години. През 2013 г. „Евгений Онегин” се игра в копродукция с Букурещката опера.

Операта е написана през месец май 1877 в Москва и работата над нея продължава до месец февруари в Сан-Ремо. През 2016 година „Евгений Онегин“ е поставена отново в Софийската опера от режисьорът Вера Петрова и получи уважението и признанието на публиката и музикалната ни критика.

За „Евгений Онегин“ Чайковски изтъква в писмо до ректора на Московската консерватория Николай Рубинщайн, че тази опера не е за етиопски принцеси и затова няма сценични ефекти. „Но поетичността, човечността, простотата на сюжета, заедно с гениалния текст, ще заместят тази липса. Аз съм влюбен в образа на Татяна. Очарован съм от стихийността на Пушкин. Пиша музика, заради него, защото поезията му непреодолимо ме влече. Напълно съм потънал в съчиняване на операта, но ми се струва, че тя е обречена на неуспех и няма да привлича вниманието на маститата публика. Обаче онези, които са способни да открият в операта музикално произведение, обикновени, прости, общочовешки чувства - далеч от трагичното и театралността, надявам се, че ще останат доволни…

Успехът на тази опера трябва да започне отдолу- не отгоре. Не театърът ще я направи известна, а напротив – публиката, когато се запознае с нея, ще я хареса…”

Пак в писмо до Николай Рубинщайн, П.И.Чайковски изповядва най-голямата си мечта - да постави новата си опера „Евгений Онегин” в Консерваторията и в нея да участват само млади певци.

Преди премиерата на операта в Софийската опера, Маестро Пламен Карталов, директор на първия ни оперен театър, сподели пред премиерата :

«Да върнем това произведение към генезиса на първия му сценичен живот сега е и моята идея да се постави на сцената на Софийската опера с най-млади, даже начинаещи оперни певци.

Не е лесна работа такава амбиция, не само в откриването на нови гласове за ролите, но и да бъдат добре подготвени и способни да се справят с трудните вокални и сценични характери в сложната драматургия на един толкова чувствителен музикален художник като Чайковски..

За стиловата и вокално-сценична интерпретация на неговите „лирични сцени”, както композитора нарича творбата си, специално поканих от Русия Маестра Лариса Гергиева, известна пианистка и вокален педагог от Мариинския театър, всепризнат майстор в интерпретацията на руската оперна класика и отдадена в усъвършенстването на млади оперни певци не само в създадената от нея Академия в прочутия Мариински театър от Санкт Петербург, но и по света.

„Евгений Онегин” на сцената на Софийската опера е шанс, подтик и проверка за издръжливост, както и доказване и способност на младите в първи опит за някои, към едно трудно и безпощадно отдаване на професията на оперния артист.“

В Евгений Онегин на 20 март от 19 часа участват:

Александрина Стоянова-Андреева, Цветана Бандаловска, Виолета Радомирска, Весела Янева, Атанас Младенов, Емил Павлов, Бисер Георгиев /за първи път в ролята на Княз Гремин/, Николай Войнов, Димитър Станчев, Красимир Динев

Гостува диригентът Андрей Галанов, който е известен диригент с международно признание за работата си с водещи оркестри в родната му Беларус, Русия и по света.

Започва кариерата си като диригент в Беларуската национална опера през 1993 г., като по-късно става неин главен диригент. Усъвършенства диригентските си умения и разширява оперния и оперетния си репертоар, работейки в Ростовския държавен музикален театър в Русия от 1999 до 2003. Към днешна дата оперният му репертоар се състои от всички основни опери от много руски композитори, Ж. Бизе, Дж. Пучини, В. Моцарт и други.

Той е активен гост диригент с множество гастролиращи оркестри от Европа и Азия. Дирижирал е Камерният оркестър на Прованс във Франция, Оркестъра на Театър „Маручино“ в Италия и Новия Токийски филхармоничен оркестър на Япония сред много други..

Връхните точки в неговия календар за сезона 2014/2015 включват две нови оперни постановки, „Кармен“ от Жорж Бизе и „Дама пика“ на руския композитор Пьотр Чайковски в Националния академичен театър „Болшой опера и балет“ на Република Беларус, а също и оркестрово дирижиране на Петата симфония на Чайковски в Порто Алегре, Бразилия.

Андрей Галанов е номиниран за „Лице на 2000 година.” Получава Наградата за културен напредък от Република Беларус. Награден е с Медал „Франциск Скорина“ през 2015 г.

Андрей Галанов дирижира преди време „Лебедово езеро“ в Софийската опера. За работата си в България той сподели: „За втори път ще дирижирам в първия оперен театър на Вашата страна. Работата с оркестъра и певците на Софийската опера ми доставя удоволствие. Затова приех поканата да дирижирам за втори път тук отново и то пак Чайковски, неговата прочута опера „Евгений Онегин“. Постановката на режисьорът Вера Петрова е невероятно добра. Тя е изпълнила изискванията на Чайковски – в нея да участват предимно млади певци, а героите да се развиват динамично, в хода на действието.

Откакто съм в Софийската опера успях да гледам постановката на Пламен Карталов „Електра“- тя ми допадна изключително много. Поздравих за този сложен спектакъл режисьорът Пламен Карталов, директор на културната институция, тъй като той е издържан във всяко едно отношение. Поздравих и диригента Евън - Алексис Крист, артистите, и хора на Операта.

На мене лично всичко ми харесва в Операта - динамиката, отношенията между артитите и се надявам, въпреки сложната обстановка, продиктувана от Covid – 19, да дирижирам отново тук.“