"ЕЛЕКТРА" ЗА ПЪРВИ ПЪТ У НАС
10 ное 2020в-к. "Дума"

"ЕЛЕКТРА" ЗА ПЪРВИ ПЪТ У НАС

Почитателите на оперното изкуство за първи път в България ще имат възможност да се насладят на операта "Електра" от Рихард Щраус. Идеята за реализацията на постановката е на Пламен Карталов. Така Софийската опера ще се присъедини към най-престижните оперни театри в света, които имат в репертоара си модернистичната творба на Рихард Щраус.

"Електра" е поредната изключително сложна творческа задача, пред която се изправя трупата на първия ни оперен театър. В солистичния състав са включени само български певци. Вокалният стил на Рихард Щраус е нетипичен и това предизвиква една нова, различна изява на солистите и хора. Партитурата е изпъстрена с високи оркестрови трудности, а режисьорският замисъл на Пламен Карталов извайва художествените образи и ги поставя в нови измерения на творческо търсене.

Премиерата на "Електра" се появява във време на пандемия и редица изпитания на духа. Но това е и доказателство за смелостта на Софийската опера точно в този момент да представи пред своята вярна публика един завладяващ спектакъл, който очертава ясна визия за развитието на театъра в близкото бъдеще.

В главните роли ще видим Лилия Кехайова и Диана Гуглина като Електра, Гергана Русекова, Мариана Цветкова и Йорданка Милкова - в ролята на Клитемнестра, Радостина Николаева и Цветана Бандаловска като Хризотемида, Даниел Острецов и Емил Павлов като Егист, Веселин Михайлов и Атанас Младенов - в образа на Орест. Диригент на спектакъла е маестро Евън-Алексис Крист, сценограф - Свен Йонке, а режисьор е Пламен Карталов.

През 1903 г. Рихард Щраус присъства на премиерата на пиесата "Електра", адаптирана от Хофманстал за театъра на Макс Райнхард в Берлин. Композиторът веднага разбира, че драмата може да послужи за основа на оперно либрето и се свързва с писателя. Двамата поставят началото на изключително плодотворно сътрудничество, което ще продължи 20 години и ще създаде шест опери.

Поради големия интерес към първата премиера за сезона и във връзка с ограничените места в залата, Софийската опера предоставя възможност за всички, които не са успели да купят билети за първите две представления, да гледат "Електра" на 1 и 6 декември.

https://duma.bg/elektra-ot-r-shtraus-za-parvi-pat-u-nas-n227701