„Електра“ отново на сцената на Софийската опера
05 яну 2023в-к. "24 часа"

„Електра“ отново на сцената на Софийската опера

В началото на новата година Софийската опера представя редица знакови заглавия от репертоара си. След вихрените представления на мюзикъла „Мамма миа!“, публиката ще може да се наслади на един изключителен шедьовър - „Електра“ от Рихард Щраус. Спектакълът е на 13 януари от 19ч.

Премиерата на „Електра“ се състоя по време на пандемията от Ковид-19 и бе истинско изпитание на духа. Но това беше и доказателство за смелостта на Софийската опера точно в този момент да представи пред своята вярна публика един завладяващ спектакъл, който очертава ясна визия за развитието на театъра в близкото бъдеще.

„Електра“ е изключително иновативна творба в едно действие, чийто сюжет включва убийство, измама и отмъщение. Вокалният стил на Рихард Щраус е нетипичен и това провокира едно ново, различно изпълнение на солистите. Партитурата е изпъстрена с големи оркестрови трудности, а режисьорското решение извайва художествените образи и ги поставя в нови измерения на творческо търсене.

„Електра“ е зашеметяващ спектакъл, който разказва едноименната древногръцка трагедия на Софокъл, адаптирана от виенския писател Хуго фон Хофманстал. Режисьор Пламен Карталов,сценография на Свен Йонке, костюми Лео Кулаш.

В главните роли: Лилия Кехайова /Електра/, Гергана Русекова /Клитемнестра/, Радостина Николаева /Хризотемис/, Даниел Острецов /Егист/ и Веселин Михайлов /Орест/. диригентЕвън-Алексис Крист.

https://www.24chasa.bg/ozhivlenie/article/13457568