„ДЖОКОНДА“  от Амилкаре Понкиели, онлайн излъчване през Ивентим стрийминг
22 апр 2021Софийска опера и балет

„ДЖОКОНДА“ от Амилкаре Понкиели, онлайн излъчване през Ивентим стрийминг

На 6 май от 19 ч. чрез платформата Ивентим Стрийм почитателите на оперното изкуство ще могат да гледат онлайн „Джоконда“ от Амилкаре Понкиели с Гена Димитрова в главната роля. 

През 1999 г. режисьорът Пламен Карталов събира първокласен състав за премиерата на „Джоконда“. Партньори на Гена Димитрова  са Никола Гюзелев, Стефка Минева, Живко Пранчев, Румен Дойков, Елена Чавдарова. Георги Нотев дирижира оркестъра, хора и балета на Софийската опера. Костюмите на Салваторе Руссо и хореографията на Флавио Донати добавят необикновени естетически щрихи, а режисурата на Пламен Карталов превръща спектакъла в продукция на изключително високо европейско ниво.

Една от най-големите оперни певици на всички времена – Гена Димитрова – изпълнява партията на Джоконда. 
След дебюта й на софийска сцена през 1967 г. като Абигаил в „Набуко“ от Джузепе Верди, Гена Димитрова внимателно започва да гради своята кариера. Докато покорява всички големи сцени и театри, за нея се говори като за „явление“ в музикалния свят. Среща се с най-големите певци, диригенти и режисьори по това време и те никога не пестят суперлативи за нея. Турандот, Абигаил, лейди Макбет, Джоконда и Тоска на Гена Димитрова остават ненадминати. Гласът й е красив и мощен, певческата й техника е впечатляваща, майсторството й – забележително. Гена е обожавана от публиката по целия свят, но в България тя е особено почитана и обичана. 

В тази вълнуваща постановка в образа на Енцо Грималди се представя блестящият тенор Румен Дойков, който на 1 май отбелязва своя 70-ти рожден ден.

Дълги години Румен Дойков е водещ тенор на Софийската опера и чрез прекрасния си глас демонстрира своя певчески и сценичен талант. Гастролира с неизменен успех самостоятелно и като солист на Софийската опера в Европа, САЩ и Южна Америка и винаги горещо е аплодиран от публиката. Румен Дойков има над 1000 спектакъла в кариерата си, от които над 200 са на „Аида“.

„Джоконда“ от Амилкаре Понкиели е написана в стила на голямата френска опера и остава най-известната творба на композитора. Произведението се превръща в своеобразен мост между драматичните опери на Верди и веризма на Пучини. 145 години след първото изпълнение, музиката на Понкиели продължава да вълнува публиката.

Каним Ви да споделим преживяването „Джоконда“ от Понкиели на 6 май от 19 ч. – онлайн чрез платформата на Ивентим. За закупилите билет видеото ще бъде достъпно в продължение на 24 часа.

Билети: www.eventim.bg