Джампаоло Мацоли ще дирижира "Норма“ на Белоградчишките скали
03 авг 2022БТА

Джампаоло Мацоли ще дирижира "Норма“ на Белоградчишките скали

Италианецът Джампаоло Мацоли ще  дирижира "Норма" на Винченцо Белини днешата трета вечер на сцената на Белоградчишките скали, съобщават от Софийската опера.

В Норма участват – Габриела Георгиева, Адалджиза – Цветана Бандаловска, Полионе – Мартин Илиев, Оровезо – Светозар Рангелов, Клотилде – Иванка Нинова, и Флавио – Красимир Динев.

Режисьор на "Норма“ е световноизвестният художник Уго де Ана , който гостува за трети път в Софийската опера. Считаното за връх в стила белканто заглавие се поставя изключително рядко дори на големи сцени, поради сложната за изпълнение музика и традицията, създадена от големи изпълнителки на главната партия от миналото. Като се започне с първата Норма, Джудита Паста, мине се през имена като Малибранд, Калас, Кабайе, Гена Димитрова.

Джампаоло Мацоли е композитор и заместник-директор на висшето музикално заведение “Луиджи Бокерини” в Лука. Носител е на многобройни награди в Италия от 1985 до 2000 г. Изнася концерти в Италия и в чужбина, като изпълнява симфоничния репертоар на големи композитори с престижни оркестри. През последните няколко години той си сътрудничи с международно признати изпълнители - певци като Райна Кабаиванска, Пиеро Капучили, Фабио Армилиато, Андреа Бочели, Катя Ричерели, Лаура Никулеску, Фиоренца Чедолин и Джована Касола, цигуларите Кристиано Роси и Алесандро Капоне и др.

Като преподавател освен, че е ръководител на катедрата по оркестрови упражнения и диригентство към висшето музикално заведение “Бокерини” в Лука, води магистърска програма за оперно изпълнение на студентите от университета в Нагоя (Япония), в Сидни (Австралия) за Оперна фондация Барила и в Hongyu International School в Пекин (Китай). Преподавател е по пеене към магистърската програма в художествената дирекция и музикален мениджмънт (MaDAMM) в Лука. 

/ДД/

https://www.bta.bg/bg/news/lik/308373-dzhanpaolo-matsoli-shte-dirizhira-norma-na-belogradchishkite-skali