Днес се навършват 100 години от рождението на голямата оперна прима Радка Конфорти.
01 дек 2022Софийска опера и балет

Днес се навършват 100 години от рождението на голямата оперна прима Радка Конфорти.

Радка Конфорти дебютира на сцената на Софийската опера в ролята на Графиня Чепрано от „Риголето“ на 10 януари 1951 година. Талантът на младата певица е високо оценен и присъствието ѝ в афиша на театъра през следващите десетилетия е постоянно.

Конфорти остава в съзнанието на публиката с ненадминатите си интерпретации на едни от най-големите драматични роли - Аида, Леонора от „Трубадур“, Елизабет от „Дон Карлос“, Тоска, Сента от „Летящият холандец“, Лиза от „Дама Пика“ и Турандот от едноименната опера. Музикални критици я определят като природно явление. Забележителен е актьорският ѝ талант, а нейният драматичен сопран е с много голям обем, с особена топлота на тона, съчетана с ефектен метален блясък във височините и възможност да постига ярки динамични контрасти.

Радка Конфорти има близо двадесет роли в репертоара си. Критиката оценява като изключително значими интерпретациите ѝ на Елена от „Момчил“ на Любомир Пипков, Халка от едноименната опера на Станислав Монюшко, Цвета от едноименната опера на Маестро Атанасов, Ема от „Хованщина“ от Модест Мусоргски.

Гастролира в Чехия, Полша, Румъния, Югославия, Китай. С огромен успех през 1952 г. пее на сцените на Болшой театър в Москва и през 1957 г. в театър Киров в Ленинград.