Днес балетният свят празнува 204 години от рождението  на Мариус Петипа
28 фев 2022Софийска опера и балет

Днес балетният свят празнува 204 години от рождението на Мариус Петипа

На днешния ден през 1818 г. в Марсилия се ражда един от най-великите балетни хореографи на всички времена - Мариус Петипа. Той е автор на над 50 балета, някои от които са запазени и се изпълняват с автентичната си хореография до сега. Негови са балетните класики „Лебедово езеро“, „Спящата красавица“, „Лешникотрошачката“, „Баядерка“, „Жизел“, „Дъщерята на фараона“,“Корсар“, „Раймонда“ и много други.

Именно Петипа връща романтичния балет обратно в лоното на Класицизма. Еталоните на Романтизма „Силфида“ и „Жизел“ вероятно са щели да бъдат безвъзвратно загубени, ако големият балетмайстор не беше реализирал тези постановки. През 1884 г, след като „Жизел“  вече е престанал да съществува в Западна Европа, балетът се появява отново с хореографията на Мариус Петипа. Осем години по-късно „Силфида“ е поставен в Петербург, отново по музика на Льовенскьолд и така този балет се запазва до днес.

На 11-и и 13-и март Софийската опера и балет представя балета „Дон Кихот“ и ви кани да се потопите в една ярка и колоритна атмосфера от времето на ренесансова Испания

Очакваме ви!