Детската програма „Отиваме на опера и балет“ на 15 години
07 фев 2023Софийска опера и балет

Детската програма „Отиваме на опера и балет“ на 15 години

Преди 15 години, в началото на февруари,  Софийската опера започва една от най-прекрасните и вдъхновяващи инициативи – детската образователна програма „Отиваме на опера и балет“. Идеята е на акад. Пламен Карталов, а реализацията – на режисьора Юлия Кръстева.
Първите постановки са адаптираната версия за деца на „Вълшебната флейта“ от Моцарт, вечната история на „Хензел и Гретел“ от Хумпердинк и музикалната приказка за деца „Петя и вълкът“ от Сергей Прокофиев.
През годините са поставени над 35 спектакъла, които са посетени от над 200 000 зрители. Детската програма привлече хиляди деца и техните родители. Представленията са за децата от 3-годишна възраст нагоре се радват на огромен успех. Повечето от първите зрители на тези оперни, балетни представления, както и мюзикъл, днес са редовни посетители в Софийската опера.
От няколко години детските спектакли се играят и на открито – в парка на Военната академия, на езерото Панчарево, в летния кино-театър „Гъбите“ в Белоградчик, на крепостта „Баба Вида“ във Видин, във Велинград, Правец, Велико Търново., Това прави преживяването още по-интересно и приятно и дава достъп до спектаклите на още по-голям брой зрители.
Всички които не са успели да доведат децата си на „Червената шапчица“, „Спящата красавица“, „Изгубената принцеса“ и „Мечо Пух“, могат да го направят още тази седмица. Спектаклите са от петък до неделя, а билетите ви очакват на касата на Софийската опера или онлайн на нашия сайт.

Честит рожден ден!