Човек и природа в „Жената от езерото”
17 юли 2021в-к "Труд"

Човек и природа в „Жената от езерото”

Автор: Анжела Димчева

За втора поредна година се провежда фестивалът „Музи на водата”, дело на акад. Пламен Карталов. Проектът е колкото амбициозен, толкова и атрактивен за софиянци в летните екстремни температури. Хиляди почитатели на оперното изкуство се стичат вече седмица, за да се докоснат до уникалните по своя замисъл спектакли на брега на Панчаревското езеро.

Организаторите са помислили за всичко – от наличието на 4 паркинга в близост до сцената и безплатни автобуси от метростанцията на „Интер експо център”, през напитките за гостите и по-късния начален час, до многообразие в жанровете: опера, мюзикъл, балет.

На обновената сцена е издигнат внушителен декор, който разполага с движещи се елементи, концептуално осветление, което събира и разделя персонажите, видими субтитри. Като в приказен фон десетки лодки плават в езерото, а близкият силует на Лозенската планина пресъздава по автентичен начин внушението, че действието е 16 век в планините на Шотландия. Трибуната за публиката е чисто нова, побира до 1200 зрители, които имат перфектна видимост към сцената и околния пейзаж, прорязван от прелитащи птици и загадъчни сенки.

Вече отминават спектаклите на „Жената от езерото” от Росини, които са истинска наслада за ценителите – в централните роли на 15 юли видяхме Мария Радоева (в ролята на Елена), Виолета Радомирска (Малкълм). Двете български певици умеят да изграждат въздействащ синхрон – музикално и актьорски. Хрисимир Дамянов в ролята на Уберто излъчваше категоричност в емоциите, тембърът му завладяваше публиката.

Запомнящи се превъплъщения реализираха младият италиански тенор Валерио Борджони (в ролята на Родриго) и Стефан Владимиров (в ролята на Дъглас). Почеркът на акад. Карталов (като режисьор и сценограф) пролича в някои фантазни елементи, напомнящи за поставения от него преди няколко години Вагнеров оперен цикъл „Пръстенът на нибелунга”. Това, разбира се, не отговаря на автентичната визия на Росини, но имаше поразяващ ефект върху публиката: смесването на стилистиките провокира, аплаузите не закъсняха.
Фестивалът „Музи на водата” ще радва столичани до 19 септември. Ето какво предстои: на 20 и 21 юли – мюзикълът „Шрек”; 23-25 юли – балетът „Лебедово езеро”; 28 юли –  1 август: мюзикълът „MAMMA MIA!”; 3-5 август – отново „Шрек”; 6-8 август – „Лебедово езеро”; 14 август – операта „Пепеляшка”; 20 август – операта „Мадам Бътерфлай”; 21 август – операта „Евгений Онегин”; 22 август – операта „Кармен” и още други представления, които можете да видите на сайта.

Фестивалът е възможен най-вече заради щедростта на собственика на „Фрегата 2003” Георги Спасов, почетен консул на Република Судан в София, голям покровител и приятел на Софийската опера и филантроп. Проектът е подкрепен от Столична община, Министерство на културата, Район Панчарево, Италианския културен институт, Националната спортна база и още дарители от бизнес средите.

https://trud.bg/