Четири премиери в Софийската опера
01 апр 2021в-к "Труд"

Четири премиери в Софийската опера

Опера, балет и мюзикъл

На 8 май “Баща ми бояджията” за първи път на сцена

Четири премиери подготвя Софийската опера до края на сезона в трите вида изкуство - опера, балет и мюзикъл. Премиерният сезон започна в началото на май с поставянето на сцена на бъларския филм-мюзикъл “Баща ми бояджията”. Постановката е на акад. Пламен Карталов с Калин Врачански в главната роля на учителя Андреев. Специално участие има Славчо Пеев, който е първи изпълнител на ролята на Богаташа от едноименния филм на режисьора Стефан Димитров. Премиерата е на 8 май. Ще има спектакли и на 9 май от 11 и 19 часа и 10 на май от 19 часа. Музиката на “Баща ми бояджията” е от Петър Ступел и Константин Драгнев, а сценарият е на Васил Цонев.

Другото важно събитие е балетът “Танго”. Новата балетна премиера на Софийската опера е с дати 26 март и 3 април. Тя е посветена на 100 г. от рождението на аржентинския композитор Астор Пиацола. В нажежената от страст атмосфера ще видим асовете на българския балет Марта Петкова и Никола Хаджитанев в различно амплоа. Солистите и кордебалета ще пренесат страстта на аржентинското танго на сцената в спектакъла на хореографа Светлин Ивелинов.

Концертното изпълнение на “Макбет” от Джузепе Верди на 30 май и 2 юни е посветено на 80-ата годишнина от рождението на Гена Димитрова. В главните роли са звездите Кирил Манолов и Александрина Пендачанска, а диригент е Оливър фон Донани.

Папа Йоан Павел II е сред първите хора, чули операта “Св. Св. Кирил и Методий” в концертно изпълнение от операта в Гданск през 1986 г. Произведението на българската композиторка Живка Клинкова никога не е поставяно на сцена. Очаква се да бъдат обявени датите на световната премиера на “Св. Св. Кирил и Методий”. Тя ще се играе на 24 май. 

https://trud.bg