БНТ 2 представя "Сватбата на Фигаро" от Моцарт
16 юли 2020Д-р Магдалена Манолова

БНТ 2 представя "Сватбата на Фигаро" от Моцарт

Брилянтната постановка на Софийската опера и балет на операта „Сватбата на Фигаро“ от В. А. Моцарт, която ще бъде излъчена по БНТ2 на 19 юли от 20.30 часа предлага на своите зрители
едно истинско пиршество от веселие и хумор.
Неслучайно режисьорът Пламен Карталов залага на младото тогава поколение артисти на първия ни оперен театър, които разиграват отлично неговата концепция, вливат нова кръв в познатия сюжет. Сюжет, който е продължение от събитията в „Севилският бръснар“ от Росини.
С тази постановка Софийската опера гостува в Швейцария, където бе бурно аплодирана.

В двореца на граф Алмавива се развихрят комични страсти и ситуации. Граф Алмавива в това заглавие ухажва Сузана, която ще се омъжва за своя любим – Фигаро, камериера на графа. Фигаро, Сузана и графинята – Розина замислят план, който да разкрие плана на графа, неговата изневяра. Заплетеният богат на комични ситуации сюжет на финала приключва с разкритието на замислите на графа, унижен и разобличен и прошката на графинята за прегрешенията му.
Прошката, един характерен нюанс, израз на разбирането за живота в епохата на класицизма.

В тази искряща от хумор постановка участват - Нико Исаков, Ветка Петкова, Север Барнеа, Илина Ерменкова, Христина Ангелакова, Ирена Петкова, Стоил Георгиев, Цветан Цветков и др.

Диригент - Йост Майер, режисьор Пламен Карталов, художник Йоанна Маноледаки, диригент на хора Виолета Димитрова, Христо Казанджиев.