"Баща ми бояджията" на сцената на Софийската опера и балет
21 апр 2021cross.bg

"Баща ми бояджията" на сцената на Софийската опера и балет

Един от най-обичаните български филми "Баща ми бояджията" в който през 1974-та година главната роля изигра Коста Цонев, ще бъде претворен в мюзикъл на сцената на Софийската опера и балет. 

Премиерата е на 8 май, а на сцената, освен звездите на трупата, ще видим и актьорите Калин Врачански и Славчо Пеев.  

След серията от хитови мюзикъли в Софийската опера - "Mamma Mia!", "Клетниците" и "Шрек" - идва ред на "Баща ми бояджията". Идеята за сценичната адаптация е на директора и режисьор на спектакъла акад. Пламен Карталов, за да се продължи живота на един филм, направен преди 47 години с участието на легендарни български актьори като Коста Цонев, Невена Коканова, Климент Денчев, Георги Парцалев, Джоко Росич, Ицхак Финци. Един от тях, играл и тогава – Славчо Пеев ще видим отново – този път на сцената на операта. 

Музиката на Петър Ступел и Костантин Драгнев, по сценарий на Васил Цонев ще оживее на сцената за първи път на 8 май под режисурата на акад. Пламен Карталов.

Актьорът Калин Врачански влиза в ролята на учителя Андреев, а децата, с които си партнира на сцената са от вокална формация „Таласъмче“ и детски хор с ръководител Таня Лазарова.

Премиерата на "Баща ми бояджията" трябваше да се случи преди няколко месеца – на 31 декември, защото това е точната дата, на която се развива действието по сценарий. Екипът на операта обаче е убеден, че и сега, през май, няма да липсва публика.  

Поради налаганите мерки за безопасност по време на пандемията, работата на творческите колективи се прекъсваше многократно, но вече е обявена новата дата за премиера, а тя е 8 май, събота

Следващите спектакли са на 9 май, неделя от 11.00 и 19.00 часа и 10 май, понеделник от 19 часа. 

Всички останали роли в новата сценична интерпретация на "Баща ми бояджията" се изпълняват от Ангел Христов, Гергана Русекова, Красимир Динев, Димитър Станчев, Весела Делчева, Силвана Пръвчева, Бисер Георгиев, Николай Петров и др. Шестте момчета са солисти на театър „Таласъмче“ с ръководител Димитър Костанцалиев и детска вокална група с ръководител Таня Лазарова. Диригент е Светослав Лазаров. Участват хорът и оркестърът на Софийската опера. Диригент на хора е Виолета Димитрова. Хореограф е Риолина Топалова, художници са Нела и Кристиян Стоянови.

https://www.cross.bg/stzenata-bashta-boyadzhiyata-1660965.html#.YIkp1d3sbct