"Баща ми бояджията“ – един от най-обичаните филми на българското кино идва от екрана на сцената на Софийската опера.
02 апр 2021Софийска опера и балет

"Баща ми бояджията“ – един от най-обичаните филми на българското кино идва от екрана на сцената на Софийската опера.

В главната  роля Калин Врачански

Със специалното участие на Славчо Пеев

Огромен е репертоарът с перли от световната оперна и балетна класика, които Софийската опера притежава, поддържа и редовно представя на публиката си. Особено значима роля в политиката на театъра е грижата за израстването на нова достойна генерация от млади оперни артисти.

Но заедно с това визията на мениджмънта е и грижата за нова публика. Погледът е към тези нови наши зрители, които ще влязат в оперната сграда, за да открият нови хоризонти за духовно общуване и емоционално обогатяване и съпреживяване  със света на операта и балета.

Заедно с най-красивата природа на тези изкуства, адресирани към най-младата публика с концерти за бебоци и репертоар за деца,  вече е устойчива и поканата ни с репертоарна палитра и в жанра на мюзикъла.

Но сега сме изправени пред нови обстоятелства с объркването на нормалния ритъм и начин на живот – страхът от пандемията.

Как хората на изкуството, публиката и взаимодействието между тях ще продължи да съществува? Ще се мисли само за оцеляване ли, или ще се търсят и откриват нови пътища, не само за съществуване, но и за прогрес, вървене напред.

Това са алтернативните решения за взаимно обвързване, интерес към нови пространства за общуване на изкуството и публиката.

Идеята за сценичната реализация на „Баща ми бояджията“ е на режисьора Пламен Карталов, за да се продължи животът на едно изключително творчество, на един филм – мюзикъл направен през 1974 г. с легендарни български артисти. За първи път това се случва със същия ентусиазъм и страст да се развива мюзикълът като жанр и в Операта. А това е в баланс с приоритетите от великите примери на световната съкровищница от престижния оперен репертоар на Софийската опера.

В серията от хитови мюзикъли, поставени на сцената на Софийската опера са между реализираните отдавна най-напред като филмови продукции със световна слава, “Mamma Mia!”, „Клетниците“ и „Шрек“. И едно ново заглавие до тях, като привилегия за публиката на Софийската опера, е най-новото предложение за мюзикъл на оперната сцена „Баща ми бояджията“, с първата му сценична версия на Пламен Карталов. Режисьорът, който постави за първи път в България мюзикълите „Цигулар на покрива“, „Булевардът на залеза“, „Фантомът на операта“, „Mamma Mia!“, „Клетниците“ и др. дава сега шанс не само да се привлича нова публика в Операта, но по нов начин да се интерпретира за сцена една изключителна кинодраматургия на българския мюзикъл „Баща ми бояджията“ с музиката на Петър Ступел и Костантин Драгнев, по сценарий на Васил Цонев. Оркестрация Ангел Николов.

Специално за постановката на „Баща ми бояджията“ в Софийската опера беше поканена и репетираше със специална роля Татяна Лолова. Въпреки преждевременната й загуба, тя ще получи почетно участие в ракурсите на действието на режисурата, за да бъде, макар и за кратко, винаги в духа на спектакъла.

За другите две главни роли са поканени също много популярни и големи кино и драматични актьори: харизматичният с талант си на певец и актьор Калин Врачански в ролята на учителя Андреев и Славчо Пеев, легендата на Сатирата, първи изпълнител на ролята на Богаташа от едноименния филм на режисьора Стефан Димитров.

Всички останали роли в новата сценична интерпретация на „Баща ми бояджията“ се изпълняват от Ангел Христов, Гергана Русекова, Красимир Динев, Димитър Станчев, Весела Делчева, Силвана Пръвчева, Бисер Георгиев, Николай Петров и др. Шестте момчета са талантливите солисти на театър „Таласъмче“ с ръководител Димитър Костанцалиев и детска вокална група с ръководител Таня Лазарова. Диригент е Светослав Лазаров. Участват хорът и оркестърът на Софийската опера. Диригент на хора е Виолета Димитрова. Хореограф е Риолина Топалова, художници са Нела и Кристиян Стоянови.

Премиерата беше замислена за традиционната новогодишна програма на Софийската опера, а именно на 31 декември 2020 г., точната дата, на която се развива действието по сценария. Поради налаганите мерки за безопасност по време на пандемията, работата на творческите колективи се прекъсваше многократно, но вече е обявена новата дата за премиера, а тя е 8 май, събота. Следващите спектакли са на 9 май, неделя от 11.00 и 19.00 часа и 10 май, понеделник от 19 часа.