БЪЛГАРСКИЯТ БАЛЕТ ПРАЗНУВА СВОЯ 94-ТИ РОЖДЕН ДЕН
22 фев 2022Софийска опера и балет

БЪЛГАРСКИЯТ БАЛЕТ ПРАЗНУВА СВОЯ 94-ТИ РОЖДЕН ДЕН

Днес българският балет празнува своя рожден ден! На 22 февруари 1928 г. на сцената на Софийската народна опера за първи път в България е поставен самостоятелен балетен спектакъл - „Копелия, или момичето с емайловите очи“. Основателят на българската балетна школа – Анастас Петров, дългогодишен главен балетмайстор и пръв танцьор по  онова време в Софийската народна опера, поставя балета „Копелия“, като на премиерата самият той изпълнява ролята на Франц, а Надя Винарова изпълнява двойната роля на Сванилда и Копелия. Диригент е Цанко Цанков, сценографията е на Александър Миленков.

Балетът „Копелия“ има ключово значение и за историята на световния балет. Когато именитият цигулар, либретист и танцьор Артур Сен Леон предлага на Лео Делиб да напише музиката на „Копелия, или момичето с емайловите очи“, Делиб приема и за няколко месеца завършва партитурата. С хореографията се заема Сен Леон. Премиерата е на 25 май 1870 г. в Гранд опера, Париж и на нея присъства Наполеон III.

Създаването на „Копелия“ има огромно значение за развитието на балетното изкуство като самостоятелен музикално-сценичен жанр. Също така произведението оказва влияние върху редица композитори, един от които е Йозеф Байер, който създава валсовия балет „Куклената фея“. Постепенно кукленият балет се превръща дори в жанр, като върхово постижение в тази посока е „Лешникотрошачката“ на Пьотър Чайковски.

Копелия Копелия - Лео Делиб - 2014г. Софийска опера и балет