Балетът "Хиляда и една нощ" за първи път на Белоградчишките скали
10 авг 2022БНР

Балетът "Хиляда и една нощ" за първи път на Белоградчишките скали

Балетен уикенд предстои на откритата сцена над Белоградчик в рамките на Фестивала "Опера на върховете - Белоградчишки скали". Почитателите на класическия танц ще могат да видят балета "Хиляда и една нощ" от 12 до 14 август включително. Спектакълът е от сезон 2021 – 2022. 

Хореографията е на Елдар Алиев, който определя работата си като неокласика с фолклорни елементи, която е изключително трудна в техническо отношение." Спецификата и сложността на хореографията, сложността на музика, в която преобладаващ е инструментариумът от ударни инструменти, са предизвикателство за всеки артист. 

Публиката ще види в ролята на Шехерезада Боряна Петрова, на Нурида  - София Абенанти и Венера Христова, на Шахриар - Никола Хаджитанев и Роб - Емил Йорданов.

Сред величествената красота на Белоградчишките скали този нестандартен балетен спектакъл, който във всеки свой детайл носи дъха на Ориента, ще зареди публиката с красиви емоции, казват от Софийска опера и балет

Балетът "Хиляда и една нощ" на азербайджанския композитор Фикрет Амиров разказва историята на суровия султан Шахриар и красивата, и мъдра Шехерезада. Нощ след нощ сладкодумната Шехерезада разказва на Шахриар истории, които показват основни женски качества като красота, мъдрост и доброта и постепенно разтопяват леденото сърце на султана. 

По публикацията работи: Кирил Кирилов

https://bnr.bg/vidin/post/101688493/baletat-hilada-i-edna-nosht-za-parvi-pat-na-belogradchishkite-skali