Балетът „Хиляда и една нощ“ на сцената на Софийска опера и балет
16 май 2022Софийска опера и балет

Балетът „Хиляда и една нощ“ на сцената на Софийска опера и балет

С премиерния спектакъл Софийската опера и балет отбелязва 100 годишнината от рождението на азербайджанския композитор Фикрет Амиров

Софийска опера и балет ще зарадва своята публика с дългоочакваната премиера на балетния спектакъл „Хиляда и една нощ“. В пет дати в периода 27 май – 1 юни зрителите ще могат да се насладят на приказната история за Шехерезада, която с мъдростта и красотата си успява да стопли леденото сърце на суровия султан Шахриар. Приказка в приказката, разказана по един вълнуващ и красив начин с хореографията на големия балетмайстор Елдар Алиев и пленителната музика на Фикрет Амиров. Със спектакъла „Хиляда и една нощ“ Софийска опера и балет ще отбележи 100 годишнината от рождението на големия азербайджански композитор. Диригенти – Ейюб Кулиев и Борис Спасов.

Фикрет Амиров е роден през 1922 г. в семейството на известния музикант  Машади Амиров, от когото наследява любовта към азербайджанската народна музика и тайните на древния музикален инструмент тар. Творчеството на Амиров обхваща най-разнообразни жанрове на музикалното изкуство - опери, оперети, балети. Създател е на нов жанр, наречен „симфоничен мугам“, в който смело вплита ориенталски мелодии в европейските класически музикални форми, имитирайки звученето на фолклорен оркестър.

 През 1979 г. композиторът написва балета "Хиляда и една нощ" и го посвещава на съпругата си. На заглавната страница на партитурата е записано „На Аида, моята помощничка“. В партитурата Амиров използва безкраен репертоар от ударни инструменти – бонгос, том-томи, ксилофон, вибрафон, барабани, камбани, тимпани, чинели, за да се изрази богатството на арабската ритмика. Използването на женски хоров фон придава допълнителен нюанс и характер на музиката. Хоровото звучене се появява в ключови моменти, за да създаде определено настроение – или да изрази мъка в началото на балета, когато обречените на смърт жени скърбят или да възпее победата на доброто и женската сила в любовния дует на Шахриар и Шехерезада.

Хореографията на балета е дело на световноизвестния балетист, хореограф и педагог Елдар Алиев. Той реализира втори балет за трупата на Софийска опера и балет. Преди  5 години поставя за първи път на софийската сцена балета „Корсар“, като запазва много от оригиналната хореография на Петипа, но я осъвременява така, че тя да отговори на очакванията, които има съвременната публика. Роденият в Баку балетист и хореограф през годините поставя балета „Хиляда и една нощ“ в Америка и Европа.

Либретото е създадено от прочутите братя Ибрахимбекови: Рустам Ибрахимбеков, бъдещ съавтор на наградените филми на Никита Михалков и Магсуд Ибрахимбеков - сценарист и режисьор. Те въплъщават концепцията си в две действия на балета и правят селекция от книгата, за да изберат трите най-популярни приказки, разказани от Шехерезада: Синдбад, Аладин и вълшебната лампа и Али Баба и четиридесетте разбойници. Всички истории демонстрират такива основни женски черти като любов, красота и мъдрост.

Балетът „Хиляда и една нощ“ ще бъде показан на сцената на Софийска опера и балет на 27, 28, 29, 31 май и на 1 юни.