БНТ 2 представя "Атила" от Верди на 28.06, от 20:30ч.
Снимка: Виктор Викторов
23 юни 2020Софийска опера и балет

БНТ 2 представя "Атила" от Верди на 28.06, от 20:30ч.

Постановката на „Атила“ е родена от режисьорското въображение на Пламен Карталов, който дава нов живот на големите оперни заглавия, разпалва по неповторим начин исторически сюжети. Сюжети, които припламват от миналото с посланията си към съвременника.

Историята за хунския вожд Атила и водачката на амазонките Одабела придобива нови измерения в естествения декор на Царевец в уникалната по мащабите си постановка на режисьора Пламен Карталов. Декорите са специално адаптирани за сцената на Царевец, която е дълбока 12 метра и широка 24 метра.

В пресъздаването на епохата, в която Атила властва от Средна Азия до Западна Европа участват над 180 души.
Тази историческа постановка се конкурира с големите ленти от филмовото творчество. Режисьорската интерпретация на Пламен Карталов е по познатия сюжет за Атила, но  по един по-различен начин, който прави героите близки до нашето време.

Съучастници в този прочит са изключителния Орлин Анастасов в ролята на Атила, внушителната Радостина Николаева като амазонката Одабела, Венцеслав Анастасов в ролята на Енцо-римският предводител, Даниел Дамянов като годеник на Одабела – Форесто и други.
Диригент - Алесандро Санджиорджи, декори - Борис Стоянов, костюми - Любомир Йорданов, концертмайстор - Виолета Димитрова, асистент-режисьор - Вера Петрова, помощник-режисьори - Вера Белева и Росица Костова.

Записът на спектакъла е от 2011 г.
Поради огромния интерес,  може да гледате спектакъла днес, 28.06, от 20:30 мин. по БНТ2.