Анна Томова-Синтова за Лоенгрин: Светлината изгрява над тъмнината, въпреки тръните
Снимка: Анна Томова-Синтова Снимка: Пресцентър на Софийската опера / Anna Tomowa-Sintow Photo: Sofia Opera Press Centre
10 юни 2024в-к. "24 часа"

Анна Томова-Синтова за Лоенгрин: Светлината изгрява над тъмнината, въпреки тръните

В навечерието на премиерата на операта „Лоенгрин", с която ще бъде открит Вагнеровият фестивал на Софийската опера и балет на 13 юни Камерзенгерин Анна Томова-Синтова изпрати емоционално послание към целия екип. Госпожа Синтова е всепризната интерпретаторка на Вагнер и прие поканата на директора на операта Пламен Карталов да работи с певците върху артистично-стилистичната подготовка на ролите.

„Лоенгрин" е позитивно произведение, поучително през една много голяма друга сфера, която ние хората не можем много истински да я обхванем. Светлината изгрява над тъмнината, въпреки тръните", каза тя.

"Произведението завършва в мажор – победа на позитивното над негативното. Много актуално за днешно време бих казала. В „Лоенгрин" има от Вагнер тази далновидност, от това на какво ниво сме хората – позитивното и светлината побеждават. Минаваме през пъкъла. Това е истината и без това не става.
Идеята с дървото е гениална, абсолютно гениална. Дървото е винаги символ на живот. И произведението завършва позитивно. Светлината остава над тъмнината от всяко положение. Това успява Лоенгрин – на земята да помогне на хората, да ги осветли и в смисъла на Вагнер, който всичко е вложил – най-дълбоките си усещания са в музиката му.

Господ да проправи пътя всички тези прекрасни идеи и мисли да бъдат осъществени на сцената.

Аз си позволявам да споделя това, което много силно усещам от страна на самия Вагнер. На добър час за всичко, което ти си намислил! Сили, здраве за всички ви. В случая съм егоистична и аз, най-вече за певците, за смогване на това, което имат като задача. Те да манифестират на сцената. С Божата воля и сила напред", пожела Синтова. 

https://www.24chasa.bg/ozhivlenie/article/18146020