"Ана Каренина" е първата балетна премиера за тази година в Софийската опера
20 яну 2023БНТ

"Ана Каренина" е първата балетна премиера за тази година в Софийската опера

Автор Цанка Николова 

Ана Каренина“ е първата балетна премиера за тази година в Софийската опера. Спектакълът е на световноизвестния хореограф Лео Муич. Миналата година той поставя спектакъла на фестивала Opera Open 2022 на Античния театър в Пловдив. За трупата на Софийската опера обаче прави значителни промени в хореографията и осветлението.

Спектакъл, който предизвиква артистите и ги кара да усъвършенстват себе си след всяка репетиция. Така с вълнение описва постановката примабалерината Марта Петкова, която ще изпълни на ролята на Ана Каренина.

Марта Петкова, художествен ръководител на балета: "Нашият репертоар е по-скоро строго класически и всъщност тази свобода в движенията в този спектакъл неокласичната техника това ни обогатява много като артисти и се радвам, че има нещо по-различно".

За хореографа Лео Муич музиката и историята в спектакъла имат силна връзка, подобна на брак. Редуването на динамични и бавни мелодии прави разказа интригуващ за публиката.

Лео Муич, хореограф: "Спектакълът не е направен за критиците или за любителите на балета. Той е създаден за публиката, която го посещава и всъщност аз искам да удовлетворя хората, които никога не са идвали в театъра. И ако тези хора се върнат отново, то ние сме си свършили перфектно работата".

Образът на Ана Каренина е като магнит за читателите на романа. А очакванията са спектакълът да спечели и балетната публика.

https://bntnews.bg/news/ana-karenina-e-parvata-baletna-premiera-za-tazi-godina-v-sofiyskata-opera-1220841news.html