Акад. Пламен Карталов: Белоградчик може да се осланя на туризма покрай операта
06 авг 2021СЕВЕРОЗАПАЗАНА БГ

Акад. Пламен Карталов: Белоградчик може да се осланя на туризма покрай операта

В Белоградчишката крепост напредва подготовката за летния фестивал „Опера на върховете – Белоградчишки скали“ 2021 и многобройни гости, между 6 и 15 август, ще се наслаждават във вечерните часове на подбрани спектакли на „Софийската опера и балет“.

Фестивалът „Опера на върховете – Белоградчишки скали“ е новаторска идея на акад. проф. Пламен Карталов. Необичайните сценични решения и авторската режисьорска интерпретация винаги са свързани с магическата красота на Белоградчишките скали. Те дават на публиката възможност по друг начин да усети любимите си произведения.  Гостите успяват да се насладят на оперното и балетното изкуство под открито небе, съчетавайки усещането с туристическа обиколка на района.

Ето какво сподели за СЕВЕРОЗАПАЗЕНА БГ акад. проф. Пламен Карталов ден преди откриването на шестото издание на фестивала:

Това е съединяване на опера и природа, защото „Опера на върховете“ е израз на фантазия, въображение и емоции. Оперната драматургия, както и балетната драматургия ща бъдат в един синтез с тези божествени творения на природата. Вдъхновението и желанието да чуем гласа на природата слят с гласа на музиката е всъщност упованието ние да бъдем тук.

Винаги търсим най-подходящите заглавия, които да са в едно пълно драматургично покриване на материала, който поставяме – музиката и текста, гласовете на нашите артисти, оркестъра и балета… имаме желание заглавията да бъдат наистина подходящи и да са много добре съчетани с това, което публиката ще вижда и ще чува. Защото тези титани – белоградчишките скали, които са пред погледа на зрителите ни, носят една устойчивост и една енергия, които мощно ще превърнат културното събитие в истинска ценност. „Аида“ е най-подходящото заглавие, което за пръв път тази година избрахме да открие фестивала на нашата каменна сцена. Другите заглавия са също много интересни. „Лебедово езеро“ има голям успех. Това е една приказка, която излиза от фантазмите на либретото и е всъщност първото представление, което ще играем през втората седмица на фестивала. „Кармен“ и „Болеро“ също са много подходящи. „Кармен“ ни пренася в Андалусия и емоциите на героите, които са в много силно преживяване в замисъла на Жорж Бизе. А „Болеро“ – това е една загадка, една тайна, една музикална енигма, която също наистина носи експресивно съпреживяване на погледа към скалите и музиката, която публиката слуша и съответно танца на нашия балет. И последното заглавие е още по-силно и още по-мощно и дръзко – това е „Кармина – Бурана“. Една притча за любовта, за доброто, за злото, за всичко онова, което носи съчетаване на природа, музика и танц.

Спектаклите на открито, които ние сътворяваме са за най-широка публика и няма значение дали някой идва за пръв път на опера. Важното е той да остане след първата си среща с това велико магично изкуство операта и балета. Ние наблюдаваме една нова генерация зрители, които непрекъснато са наши гости, както в оперната зала, така и в местата, в които играем на открито.

Опера в Белоградчик с туристи, които непрекъснато ще идват в града ще има, само когато има добра леглова база, защото оперен туризъм без хотели е трудно да се развива. Нашите спектакли в подножието на Белоградчишките скали – това божествено творение на природата, могат да подпомагат икономически местните хора. Аз съм за това да се отварят хотели и къщи за гости, за да може гостите дошли за оперния фестивал да могат максимално дълго да се насладят на гостоприемството тук и да се полюбуват на уникалната природа около този град. Мисля, че има потенциал поминъкът на Белоградчик да се осланя на оперното и балетното изкуство.

https://severozapazenabg.com