“Аида“ от Джузепе Верди на 25, 26, 27 и 28 януари
21 яну 2024Софийска опера и балет

“Аида“ от Джузепе Верди на 25, 26, 27 и 28 януари

Египетската опера на Джузепе Верди "Аида" се завръща на сцената на Софийската опера със спектакли на 25, 26, 27 и 28 януари.

Годината на Райна Кабаиванска, започва с тези спектакли със специалното участие на артисти от нейните Mайсторски класове в Нов български университет и стипендианти на дарителския й фонд.

Витория Йео, София Соловий, Андреа Каре, Давиде Риу, Вероника Симеони, Ана Виктория Питс, Хе Канг, Костадин Мечков и Божидар Божкилов ще изпълнят главните роли на Аида, Радамес, Амнерис, Амонасро, царят на Египет и жреца Рамфис. Диригент ще бъде Паоло Андреоли.

Постановката е на Уго де Ана – знаменитост в света на съвременната оперна режисура. Кредото на режисьора е, че оперните артисти днес не трябва да бъдат затворници на традицията, а само нейни пазители. И неговата "Аида" напълно отговаря на убежденията му. Самият той преобръща прочита на „Аида", за да я превърне в една интимна драма на сложните взаимоотношения.

***

Премиерата на „Аида“ е през декември 1871г. в Кайро. Противно на популярната история, „Аида“ не е написана за откриването на Суецкия канал през 1869 г. Биографите на композитора твърдят, че поръчката на стойност 150 000 златни франка е била да се напише опера за откриването на оперния театър в Кайро. Това не се случва поради Френско-пруската война и за откриването на театъра е изпълнена „Риголето“.

За първото представяне на „Аида“ костюмите и декорите са изработени в Париж. Премиерата е огромен успех за Верди и въпреки че Исмаил паша удовлетворява всички изисквания и капризи на композитора, той отказва да отиде в Кайро, недоволен от списъка с поканените официални гости. За истинска премиера на творбата си композиторът счита първото изпълнение в „Ла Скала“ на 8 февруари 1872г.

Верди, който дирижира спектакъла, е извикан 32 пъти на сцената. Като подарък получава палка от слонова кост с диамант под формата на звезда с името „Аида“, инкрустирана с рубини и други скъпоценни камъни. Тази палка днес се намира в музея на „Ла Скала“.

Билети: