21 фев 2014

С концерт от Верди в Класическата гимназия започват честванията на Софийската опера за 100-годишнината на великия бас - newsart.net 22.01.2014

Български и чуждестранни изпълнители от Италия, Беларус, Австрия, Германия, както и диригенти от Русия и Япония ще участват в спектаклите, които Софийската опера и балет посвещава на 100-годишния юбилей на Борис Христов. Шестте оперни заглавия, в които е пял знаменитият бас, започват на 23 януари от 14.00 ч. с концерт с откъси от „АИДА“ на Джузепе Верди в НГДЕК „Константин Кирил Философ“. Участват солистите Костадин Андреев, Габриела Георгиева и Гергана Русекова. Съпровод на пиано и диригент Велизар Генчев.

На 24 януари в „Дон Карлос“ от Джузепе Верди в Софийската опера и балет ще участва мецосопраното Чинция Киарини, Италия, в ролята на Принцеса Еболи.

„Вердиата“ продължава от 7 до 11 февруари, както и от 9-11 май с „Аида“ на режисьора Уго де Ана.

В спектакъла на 8 февруари от 11.00 ч. редом със сопраното Габриела Георгиева като Аида ще се представят и прочутият ни тенор Камен Чанев като Радамес и баритонът от Беларус Владимир Петров като Амонасро. В представлението същия ден, от 19.00 ч. предстои гастрол на известния италиански тенор Ренцо Дзулиан в ролята на Радамес.

На 27 март ще прозвучи концертното изпълнение на „Набуко“ – друг вердиев шедьовър, включен в цикъла „Tutto Verdi“ със специалното участие на прочутия баритон Владимир Стоянов. В ролята на Закария ще се представи известният италиански бас Карло Коломбара. На 31 май Карло Коломбара ще е Филип II в спектакъла на „Дон Карлос“.

През юни публиката ще чуе отново интересната полуконцертна версия на единствената опера на Бетовен „Фиделио“ на гост-режисьора от Германия Ханс-Йоахим Фрай, с участието на прочутия бас Курт Ридъл (Австрия) и германския тенор Ендрик Вотрих, с Мариус Куркински като Разказвача, солистите Мариана Цветкова, Силвана Пръвчева, Димитър Станчев. Диригент ще бъде Ерих Вехтер.

От 27-29 юни пред катедралния храм „Св. Александър Невски“ ще бъде представена творбата на Модест Мусоргски „Борис Годунов“ на режисьора Пламен Карталов с диригент Константин Чудовски. Спектаклите се посвещават на световните оперни легенди Борис Христов и Николай Гяуров.

Тетралогията „Пръстенът на нибелунга“ от Рихард Вагнер, която ще бъде изпълнена от 23-29 юли под диригентството на световноизвестния Кадзуши Оно (Япония), е последното заглавие, което Софийската опера и балет посвещава на 100-годишнината от рождението на Борис Христов.

С този юбилей са свързани и Гала концерт на баси на 18 май, рождения ден на неповторимия бас, и юбилейна конференция, посветена на живота и творчеството му, която ще се проведе в БАН. Като съпътстващи събития са предвидени изложби, матинета, прожекции на документални филми и концерти.
 
Ваня Недева

Източник: 

newsart.net