ГЕОРГИ КИРОВ ДЕБЮТИРА КАТО ТИМУР В „ТУРАНДОТ” НА 23.02
20 фев 2014Софийска опера и балет

ГЕОРГИ КИРОВ ДЕБЮТИРА КАТО ТИМУР В „ТУРАНДОТ” НА 23.02

Басът Георги Киров ще изпълни за първи път ролята на Тимур в операта „Турандот” от Пучини на 23 февруари от 16.00 ч.

Георги Киров завършва Френската гимназия, след което продължава обучението си в Академията за изкуства в Рим с пеене при Никола Гюзелев.

Дебютира във Франция като Томазо от „Бал с маски” от Верди през 1996. В България първата му изява е като Дон Базилио във Варненската опера през 1997 г.  

Първото му участие в Софийската опера е през сезона 2000-2001 г. – Осмин от „Отвличане от Сарая” на Моцарт на постановчика Пламен Карталов. В първия ни оперен театър разработва обширен репертоар с основните басови роли, между които Спарафучиле, „Риголето”; Фафнер, „Рейнско злато” Тимур, „Турандот” и др.

Пял е на сцените на Мюнхен (сър Джорджо Талбот) в „Мария Стюарда” заедно с Красимира Стоянова и Александрина Пендачанска – 2011, Залцбург (Великият инквизитор) от „Дон Карлос” на Верди – 2003, за телевизия „Арте” в Марсилия – Командора от „Дон Жуан” на Моцарт, за Испанската телевизия във Валенсия – Захария от „Набуко” на Верди.

Гастролира в Германия, Австрия, Испания, Италия, Франция, Швейцария в оперите „Дон Жуан”(Моцарт), „Дон Карлос” и „Аида”(Верди), Фиеско от „Симоне Боканегра”. Пял е на една сцена с тенора Стивън Костело. Предстои му през 2015 да дебютира като Варлаам в „Борис Годунов” в Савонлина, Финландия с Мати Салминен и Хосе Кура.