Sofia Opera Pearls Streams представя „Янините девет братя“
07 май 2020

Sofia Opera Pearls Streams представя „Янините девет братя“

Софийската опера представя „Янините девет братя“ -
постановка на Пламен Карталов, с която обра овациите в Болшой театър
 
Операта на Любомир Пипков ще бъде излъчена на 9 май от 17ч. като част от
програмата на Sofia Opera Pearls Streams
 

Софийската опера посвещава онлайн програмата си на 9 май на композитора и общественик Любомир Пипков, който на тази дата през 1974 г. напуска този свят. Неговото творчество остава завинаги в музикалната летопис на България.

Операта „Янините девет братя“ от Любомир Пипков има специално място в историята на българското творчество. Не случайно тази национална драматургия избира акад. Пламен Карталов да се постави по време на българското председателство на ЕС, когато България е във фокуса на европейската общност. Избор с усещане за мисия и принос в европейската култура. Не случайно той се завръща към тази опера, защото открива нови провокации, актуални за новата публика.

На 9 май очаквайте „Янините девет братя“ от Любомир Пипков,  чиято  премиера се състоя на 22 март 2018 г. и с нея беше открит международният форум „Опера Европа“ в София, а после беше играна с голям успех по време на гостуването на първия ни оперен театър на сцената на Болшой театър през пролетта на 2018 г.

Солистите Иванка Нинова, Габриела Георгиева, Светозар Рангелов, Хрисимир Дамянов, Гергана Русекова, Атанас Младенов и останалите участници с диригент Жорж Димитров ще разпалят огъня на тази историческа творба, която е толкова актуална за нашето време, колкото когато е била създадена. Сценографията е на Свен Йонке, костюми - Станка Вауда.

Излъчването на постановката ще бъде предшествано от документалния филм "Отвъд петолинието", с автор д-р Магдалена Манолова, посветен на подготовката на премиерния спектакъл, на  репетиционния процес и на работата зад кулисите. Той ще бъде излъчен на 8-и май от 17ч.  След филма на д-р Манолова ще бъде представен и репортажът на журналиста от БНТ Георги Любенов за гастрола на операта „Янините девет братя“ в Москва.

Музикалните критици у нас и в Москва отбелязаха, че операта на Любомир Пипков, с режисьор Пламен Карталов,  е един  наистина фундаментален, „магистрален“ спектакъл, за който тепърва трябва да се правят анализи и преценки, и който като цялостна концепция и защита от режисьора става крайъгълен камък в сценичната история на творбата и историята на българския музикален театър.

„Чрез тази опера – изтъква музикалният критик Розалия Бикс, ние трябва да показваме на какво е способен българският гений, когато е от величината на Л. Пипков и трябва да я подкрепяме с всички сили. Чрез операта си „Янините демет братя“ Пипков заслужава нашето преклонение“.

Записът на българската опера „Янините девет братя“ ще бъде излъчен онлайн на 9 май от 17:00 часа на сайта на Софийската опера - www.operasofia.bg, фейсбук профила и youtube канала.

Янините девет братя
Опера в четири действия, осем картини
Либрето Никола Веселинов и Любомир ПипковДействащи лица и изпълнители:

МАЙКАТА Румяна Петрова
ЯНА Габриела Георгиева
ГЕОРГИ ГРОЗНИКА Петър Бучков
АНГЕЛ Костадин Андреев
ДРУГИТЕ БРАТЯ Ангел Антонов, Емил Павлов, Калин Душков, Росен Ненчев, Валентин Ватев, Николай Войнов, Стефан Димитров
ЧИЧО ДИМИТЪР Николай Петров
ПЪРВИ РЕЗБАР Даниел Острецов
ВТОРИ РЕЗБАР Цветан Цветков
ТРЕТИ РЕЗБАР Атанас Младенов
ДЯДО ГЕРДАН Стефан Владимиров
ИВАНИШ Цветан Цветков
ЦИГАНКАТА Гергана Русекова
МЕЧКАР Веселин Михайлов                     
КУЦИЯТ  Николай Павлов
СЛЕПИЯТ ПРОСЯК Николай Войнов
МАРКО ПИЯНИЦА Иван Георгиев /балет/
ЦАР ЯСЕН Ангел Христов
ЦАРИЦА ЕЛЕНА Шарлот Берар /балет/
ГРАЖДАНИН Красимир Динев
СТАРЕЦ Александър Георгиев
СКИТНИК Антон Радев
МОМИЧЕ Мирела Ябанджиева
РАШКО /мечка/ Матю Уитъл /балет/
МАРКО /мечка/ Румен Бонев /балет/
МОНАХИНИ, Александра Носикова, Ана-Мария Крайчева, Анна Вутова-Стойчева, Зора Господинова, Ива Бизева, Лора Илиева, Рада Тотева, Христина Пипова

Диригент ЖОРЖ ДИМИТРОВ
Режисьор ПЛАМЕН КАРТАЛОВ
Декор СВЕН ЙОНКЕ
Костюми СТАНКА ВАУДА
Диригент на хора ВИОЛЕТА ДИМИТРОВА
Хореограф РИОЛИНА ТОПАЛОВА
Художествено осветление АНДРЕЙ ХАЙДИНЯКАсистент-режисьори Юлия Кръстева, Вера Белева
Концертмайстор Людмил Ненчев
Корепетитори Милен Станев, Светослав Лазаров, Пелагия Чернева, Светлана Ананиевска
Помощник-режисьори Стефка Георгиева, Сузана Шомова, Владимир Горчаков

Оркестър, хор и балет на Софийската опера
Технически служби и ателиета на Софийската опера и балет