Софийската опера отбелязва Световния ден на балета с "Концертът" - в.Дума
29 апр 2020

Софийската опера отбелязва Световния ден на балета с "Концертът" - в.Дума

Световният ден на балета, обявен от ЮНЕСКО - 29 април, е жест на признание към най-популярната личност в света на балета Жан-Жорж Новер. Ние, българите, можем да се гордеем, че това решение е взето на сесия през 1982 г. в София.

Новер е роден на 29 април 1727 г. и остава в историята на изкуството със своята основополагаща творба "Писма върху танца и балета". Историята отрежда на Новер почетното звание "Баща на съвременния балет" и отбелязва рождената му дата като Световен ден на балета.

На този ден отдаваме своето признание към  балета като изкуство, мечта, магия. Танц, който събира нежност, грация, изящество. Балетът е несравнимо изкуство, коeто ни въвежда в един вълшебен свят, пълен с много красота.

Софийската опера ще отбележи 29 април с постановката "Концертът" от 17 ч. Тя ще бъде излъчена на сайта на Софийската опера и балет, фейсбук профила и ютюб канала на Операта, научи ДУМА от Мая Филипова, бранд мениджър на СОБ.

"Концертът" е по музика на Шопен, хореография Джером Робинс, постановка Хюстън Киплинг. Спектакълът се излъчва с разрешение от тръста "Джером Робинс" (The Robbiins Rights Trust). Диригент е Борис Спасов, на рояла - Рузанна Ташчян. Участват Марта Петкова, Цецо Иванов, Кирил Иванов, Вихра Маджарова, Кристина Чочанова, Лора Бошнакова, Никола Арнаудов, Георги Банчев, Людмила Илиева и др., оркестър на Софийската опера и балет. Автор на костюмите е Айрийн Шараф, художник на костюмите - Холи Хайнс, сценография - Соул Стайнбърг, репетитори са Мария Илиева и Ясен Вълчанов, асистент-режисьор - Риолина Топалова, художествен ръководител на балета - Сара-Нора Кръстева.

https://www.duma.bg/sofiyskata-opera-otbelyazva-svetovniya-den-na-baleta-s-kontsertat-n213993