85 години от рождението на знаменития български бас Никола Гюзелев и 60 години от дебюта му на сцената на Софийската опера
10 сеп 2021Софийска опера и балет

85 години от рождението на знаменития български бас Никола Гюзелев и 60 години от дебюта му на сцената на Софийската опера

 „Обичам да се вглеждам в хората и да рисувам портрети, интуитивно това правя и на сцената.“

 Художник-певец Никола Гюзелев живописва своите оперни герои с глас и палитра. Това го прави толкова различен в света на операта.

Завършил Художествената академия, той се втурва на сцената с красив глас, богат интелект и ум, физическа красота, качества, с  които застава на световната сцена.

На 27 юни 1961 година младият Никола Гюзелев дебютира на сцената на Софийската опера в ролята на Тимур от операта „Турандот“ на Дж. Пучини под палката на маестро Асен Найденов, заедно с първите сили на операта – Катя Попова, Юлия Винер, Никола Николов. Маестро Найденов поверява на младия певец и ролята на Пимен от операта „Борис Годунов“ на Мусоргски.

Голяма смелост се изисква да покориш кралската роля на басите – Филип от „Дон Карлос“. Гюзелев прави това, когато е само на 26 години, а на 29 години дебютира в ролята на Борис Годунов от едноименната опера на Мусоргски.

Това е само един щрих  какво означава Софийската опера в пътя и голямата кариера на артиста, който завладява световните сцени, а критиката го възхвалява като едно от явленията на своето време.

Софийската опера ще отбележи годишнината на оперната легенда и художника Никола Гюзелев на 5 ноември, петък, от 19 ч. в партньорство с Фондация „Никола Гюзелев“, когато ще се връчи международната награда „Никола Гюзелев“ за оперно изпълнителско и изобразително изкуство.