27 яну 2014

Либретото на "Вълшебната флейта" излиза за първи път на български на рождения ден на Моцарт в превод от старонемски - BTA - 24.01.2014

София, 24 януари /Пенка Момчилова, БТА/

Либретото на операта "Вълшебната флейта" излиза на български на рождения ден на Моцарт - 27 януари. Двуезичното издание ще бъде представено от 17.00 часа в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Преводът от старонемски е дело на изтъкнатия ни германист проф. Борис Парашкевов, съобщават организаторите.

С изданието фондацията "Културни перспективи" на оперната певица Ина Кънчева продължава мисията си, започнала с мултимедийния проект "Приказка за вълшебната флейта" - за промяна на културната среда в България и възпитаване на вкус и отношение към класическата музика и литературата.

В партньорство с Националната библиотека и посолството на Австрия либретото на "Вълшебната флейта" е издадено на български език за първи път. Тази поява е знакова както за музикалната и артистичната общност в страната ни, така и за филологическата, отбелязват инициаторите.

От края на януари красивата история за Папагено, Зарастро и Царицата на нощта ще бъде достъпна във всяка българска библиотека и музикална институция - фондацията "Културни перспективи" ще им дари по един екземпляр от двуезичното издание на либретото. Така "Вълшебната флейта" ще бъде достъпна и ще може да бъде интерпретирана на български език от бъдещите поколения. 

      

       /ПП/