18 яну 2014

Тенорът Камен Чанев и диригентът Иван Ангелов, които правят кариера в странство, ще гостуват в Софийската опера през февруари - БТА,16.01.2014

 София, 16 януари /Пенка Момчилова, БТА/

Тенорът Камен Чанев и диригентът Иван Ангелов, които правят кариера в странство, ще гостуват в Софийската опера и балет през февруари, съобщават от операта.

Камен Чанев ще пее Радамес в "Аида" от Верди на 8 февруари от 11.00 часа и на 11 февруари от 19.00 часа. Почитателите на тенора ще се срещнат с изкуството му и на 22 февруари от 19.00 часа в ролята на Калаф от "Турандот" на Пучини. 

Иван Ангелов ще дирижира спектаклите на "Турандот" на 21, 22 и 23  февруари.

Камен Чанев е роден в Сливен, където завършва Френската гимназия. Учи в Консерваторията в София, специализира в Рим - в Академията на Борис Христов. През 1992 г. започва работа в Софийската опера. След пет сезона се мести в Прага, където пее две години, преди да премине на свободна практика. Установява се във Виена, като е търсен от най-големите оперни театри.

Работи с Александрина Милчева, Гена Димитрова, Леоне Маджера (пианиста на Лучано Павароти). Лауреат е на конкурса "Йоси Бьорлинг", Швеция.

Иван Ангелов е гостуващ диригент в най-престижните европейски и световни оперни театри и концертни зали. Ценен е високо като един от най-добрите познавачи и интерпретатори на италианската опера. В последните години се изявява и като познавач и интерпретатор на музиката на Вагнер. През 2002 г. заедно с тенора Роберт Дийн Смит получава голямата награда "Златен Орфей" в Париж за най-добър CD запис с музиката на Вагнер за годината.

Иван Ангелов работи със световни оперни имена като Едита Груберова, Анна Томова-Синтова, Ева Мартон, Пиеро Капучили, Никола Гюзелев, Роберто Аланя. Роден в Кавала, Гърция, диригентът започва своето професионално усъвършенстване с Добрин Петков, а в Музикалната академия в София - с проф. Влади Симеонов. Специализира при Игор Маркевич, Волфганг Савалиш, Карлос Клайбер и Кирил Кондрашин.

Печели награди от национални и международни конкурси.     

      

 /ПП/