ДЕБЮТ НА СОПРАНОТО СИЛВИЯ ТЕНЕВА КАТО ЛИУ ОТ "ТУРАНДОТ"
16 яну 2014

ДЕБЮТ НА СОПРАНОТО СИЛВИЯ ТЕНЕВА КАТО ЛИУ ОТ "ТУРАНДОТ"

На 23 февруари сопраното Силвия Тенева ще дебютира в ролята на Лиу от „Турандот” на Пучини на сцената на Софийската опера и балет.

Силвия Тенева е родена в София. Учи в Националното музикално училище „Любомир Пипков”, като отначало изучава кларинет и пиано, а впоследствие го завършва с пеене. Продължава образованието си в Държавната музикална академия „Панчо Владигеров” , в класа по оперно пеене на проф. Нико Исаков.

През 2006 и 2008 г. участва в майсторския клас на изтъкнатата оперна певица Стефка Евстатиева, а през 2008 г. - в майсторския клас на примата Райна Кабаиванска.  Следващата година – 2009, вече е нейна стипендиантка в академията „Киджана”, Сиена, Италия. Стипендиантка е и на Фондация „Борис Христов” в Рим.

Дебютира в операта в Стара Загора в ролята на Церлина от „Дон Жуан” от Моцарт. През 2008 пее за първи път на сцената на Софийската опера и балет в ролята на Лаурета от „Джани Скики” от Пучини. Същата година изпълнява и ролята на Педро в операта „Дон Кихот” от Масне. През този период дебютира във Варненската опера в ролята на Мими от „Бохеми” на Пучини.

Младата певица е лауреат на Националния конкурс за млади оперни певци „Христо Бръмбаров”, както и на Международния конкурс за немска и австрийска музика – Бургас. Лауреат е на националния конкурс „Светослав Обретенов”.

Силвия Тенева работи с известни диригенти като Васил Казанджиев, Григор Паликаров, Франческо Роза, както и с режисьора Пламен Карталов.

Изнася серия самостоятелни концерти в Италия.