ИВАН АНГЕЛОВ - ГОСТ ДИРИГЕНТ В "ТУРАНДОТ" – НА  21, 22 И 23  ФЕВРУАРИ
16 яну 2014

ИВАН АНГЕЛОВ - ГОСТ ДИРИГЕНТ В "ТУРАНДОТ" – НА 21, 22 И 23 ФЕВРУАРИ

Иван  Ангелов е гостуващ диригент в най-престижните европейски и световни оперни театри и концертни зали. Оценен е високо като един от най-добрите познавачи и интерпретатори на Италианската опера.

Иван Ангелов е роден в Кавала, Гърция. Диригентът започва своето професионално усъвършенстване с Добрин Петков, а в Музикалната академия в София с проф.Влади Симеонов и специализира при Игор Маркевич, Волфганг Савалиш, Карлос Клайбер и Кирил Кондрашин. През този период той печели различни награди, както национални, така и от интерационални конкурси в Копенхаген - “Н.Малко”,специалната награда “Принц Рение IIIв Монте Карло и на Фестивала във Ваймар.

В началото на своята професионална кариера Иван Ангелов работи като стажант-диригент в симфоничния оркестър в Пловдив, след което за кратък период е диригент на Плевенския симфоничен оркестър и създател и диригент на Камерен оркестър ”Българска Музикална Младеж“ в София. В последствие е диригент в Пловдивската опера, а от 1978 нейн главен диригент. От 1980 година е на същата длъжност в Бил-Биен и Лозана-Швейцария, балета на Монте Карло, операта в Бон и Националната опера – Братислава, където през 1995 г.,  заедно с колектива е удостоен с наградата “Фуртвенглер” за изключителни творчески постижения.
От 1998 г работи и съсСловашкия радио-симфоничен оркестър като първи гост-диригент, а от 2002 г.като постоянен гост на операта в Лайпциг с Гевантхаус оркестър.

В последните години диригентът се изявява и като познавач и интерпретатор на музиката на Вагнер.През 2002 г.заедно с тенора Роберт Дийн Смис получава голямата вагнерова награда “Златен Орфей” в Парижза най-добър CD запис с музиката на Вагнер за годината.

Дирижирал е Токио Сити Филхармония, Московска Филхармония и филхармониите вСтокхолм, Щутгарт, Верона, Женева, Берн, Ница, Марсилия, Брабант, Буда-Пеща, Истанбул.

Иван Ангелов работи и концертира със световни оперни имена като Греис Бъмбри, Едита Груберова, Маргрет Прайс, Ана Томова-Синтов, Ева Мартон, Денис Грейвс, Пиеро Капучили, Нел Шиков, Паата Бурчуладзе, Никола Гюзелев, Хуан Понс, Роберто Аланя и още много други.

Ангелов дирижира в Берлинската Дойче Опер “Набуко” и “Андре Шение”, “Турандот” в Комише Опер и фестивалната суперпродукция на “Аида” с Мишел Крайдер . В държавните опери на Мюнхен и Хамбург - “Травиата”, а на сцената на Лайпцигската опера под негово ръководство звучат : Фалстаф”,”Риголето”,”Аида”,”Травиата”,”Проклятието на Фауст” и др.

Между по-важните му гастроли  са:  в държавните опери- Щутгарт - “Селска чест”,”Палячи”,”Риголето”, в Кьолн – “Тоска” ;”Бохеми” в Бон, Марсилия, Токио и т.н. Дирижира ”Кармен” в Париж и Монте Карло, “Любовен еликсир” в Тулуза, “Манон Леско” в Тулон, “Тоска” в Марсилия , “Донна абандоната” в Нанси ,”Дон Паскуале” в Барселона, “Испански час” в Катания ,“Самсон и Далила” в Истанбул и още много други. Гост е и на фестивали, като Арена Аспендос, Вердиевия фестивал в Прага, Барцелона - Сабадел фестивал ,както и на различни супеpпродукции по най-големите сцени на Европа.