Вагнеровото общество в България и Софийска опера и балет организират първа среща за 2014 година - 19 януари от 11.00 ч. в залата на Софийската опера и балет
14 яну 2014

Вагнеровото общество в България и Софийска опера и балет организират първа среща за 2014 година - 19 януари от 11.00 ч. в залата на Софийската опера и балет

Скъпи приятели на Софийската опера и балет,

Уважаеми симпатизанти на творчеството на Рихард Вагнер,

Изпратихме една вълнуваща година, в която всички заедно съпреживяхме 200-годишнината на Рихард Вагнер. Двувековният юбилей на композитора не беше само символика. Щастлив съм, че с моите колеги от Софийската опера и балет заедно с вас имахме привилегията и шанса да участваме в създаването на един от най-мащабните музикални проекти – представянето за първи път в България и на Балканите на тетралогията на Вагнер „Пръстенът на нибелунга”. Това беше и огромно предизвикателство за нас, защото „Рейнско злато”, „Валкюра”, „Зигфрид” и „Залезът на боговете” бяха създадени изцяло със собствени сили.

Водени от разбирането, че проявите, посветени на такъв знаменателен юбилей не бива да остават ограничени в рамките на една година, под палката на световноизвестния диригент Кадзуши Оно ще представим за втори път тетралогията на Вагнер. Четирите опери ще бъдат изпълнени от 23 до 29 юли 2014 г. по време на ЕДНА СЕДМИЦА В СОФИЯ С „ПРЪСТЕНЪТ НА НИБЕЛУНГА“. Вярваме, че съвместните ни усилия и ентусиазъм ще доведат до нови неповторими изживявания с творчеството на гениалния немски композитор, философ и писател.

През тази година поемаме към нов връх в музикалното наследство на Рихард Вагнер – „Тристан и Изолда”. Планираме премиерата й да е на 26 февруари 2015 година.

С настоящото писмо ви съобщаваме, че искаме да възстановим нашия близък контакт и че възнамеряваме той да е постоянен през 2014 година. Амбицията ни е редовно да организираме сбирки на Вагнеровото общество в България, на които да говорим отново и отново за феномена Рихард Вагнер и за всичко, свързано с него в Софийската опера и балет. Имам удоволствието да ви поканя на първата от тези срещи за 2014 година на 19 януари от 11.00 ч. в залата на Софийската опера и балет.

ОЧАКВАМЕ ВИ!

Акад. Пламен Карталов

Директор на Софийската опера и балет

Председател на Вагнеровото общество в България