ВЛАДИМИР СТОЯНОВ БЛЕСТИ В ЦИКЪЛА “TUTTO VERDI”
07 яну 2014

ВЛАДИМИР СТОЯНОВ БЛЕСТИ В ЦИКЪЛА “TUTTO VERDI”

Баритонът Владимир Стоянов, един от най-търсените български изпълнители по света през последните години, ще участва в цикъла от три заглавия “Tutto Verdi”, който Софийската опера и балет представя през март 2014 г.

  • На 16 март от 19.00 ч. софийската публика ще има възможността да чуе Владимир Стоянов като Жорж Жермон в постановката на „Травиата” на Пламен Карталов.
  • На 27 март от 19.00 ч. Стоянов ще участва като Набуко в концертно изпълнение на „Набуко” от Верди.
  • Цикълът “Tutto Verdi” завършва с гала-концерт на Владимир Стоянов на 30 март от 19.00 ч.

По време на Новогодишния гала концерт на 31 декември 2013 г. Стоянов изпълни арии на Жорж Жермон и Набуко, възторжено приети от публиката. Очаква се най-новият цикъл на Софийската опера и балет с негово участие да предизвика огромен интерес сред меломаните. 

Владимир Стоянов е роден в Перник. След завършването на Държавното музикално училище „Любомир Пипков”, София, през 1995 той се дипломира в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”.

Своя дебют прави през 1993 г. в Бургаската опера, а през 1994 г. специализира в  Българската академия за изкуство и култура „Борис Христов“ в Рим при Никола Гюзелев. През същата година специализира и в Академията на Миланската скала при прочутата Магда Оливеро.

По-късно е солист в Пловдивската опера, а от 1999 г. е солист на свободна практика. Стоянов е сред най-изтъкнатите български певци, спечелил признанието и обичта на международната и българската публика и критика. Той осъществява активна изпълнителска дейност и е чест желан гост в театри като „Сан Карло”, Неапол, Миланската скала, водещи оперни театри в Австрия, Германия, Испания, Италия.

Изпълнява централните баритонови партии в оперите „Дон Карлос” , „Силата на съдбата”, „Ернани”, „Бал с маски”, „Сицилиански вечерни”, „Мадам Бътерфлай”, „Бохеми”, „Кармен”, „Княз Игор”, „Любовен еликсир” и др. Последното му изключително успешно гостуване в спектакъл на софийска сцена бе миналата есен в постановката на „Дон Карлос” от Верди.