Новогодишният гала концерт – мечтано и търсено събитие
27 дек 2013

Новогодишният гала концерт – мечтано и търсено събитие

Парадоксално, но факт! Новогодишният гала концерт на Софийската опера и балет се превърна в едно от мечтаните и най-търсени събития за среща на публиката с оперното изкуство. Парадоксално, защото артисти, оркестранти и публика изпращат последните часове на отиващата си година в оперната зала, и факт - защото този концерт увенчава повече от едно десетилетие усилията на огромен творчески организъм да пресътвори истината на едно велико изкуство с цялата му непреходна красота.  

За всички, които обичат операта, за целия културен свят, 2013 е една оперна година – отбелязахме два двувековни юбилея – на Рихард Вагнер и на Джузепе Верди. През 2013 Софийската опера и балет постави „Залезът на боговете”, последната творба от тетралогията на Рихард Вагнер „Пръстенът на Нибелунга”, с което затвори още една златна страница от своя репертоар.     

Великият „Маестро” – Джузепе Верди не слиза от този репертоар повече от столетие оперен театър у нас. Нещо повече, няколко поколения български певци, оркестранти и публика израснаха и възпитаха своите разбирания въобще за оперното изкуство именно с музиката на Верди.

Тази година Новогодишният гала концерт на Софийската опера и балет за пореден път ще отдаде цялата почит на признателната публика към музиката на Вагнер и Верди. В програмата са включени техни откъси от опери, както и произведения на Бах, Хендел, Вивалди, Бетовен, Росини, Гуно, Мусоргски, Чилеа, Чайковски, Масне, Бизе, Джордано, Минкус, Хачатурян, Шостакович, музика на Веселин Стоянов и Панчо Владигеров, старинните песнопения на Йоан Кукузел.

Участват изявени български имена, свързани със софийската оперна сцена – Владимир Стоянов, Габриела Георгиева, Радостина Николаева, Мартин Илиев, Мария Радоева, Димитър Станчев, Ангел Христов, Даниел Острецов, Силвана Пръвчева, Стоил Георгиев, Бисер Георгиев, Цветана Бандаловска, Мариана Цветкова, Костадин Андреев, Светозар Рангелов, Красимир Динев, балетът на операта и солистите Милена Тодорова и Никола Хаджитанев, Людмил Ненчев – цигулка, хор и оркестър на Софийската опера и балет с диригентите Григор Паликаров, Велизар Генчев, Борис Спасов и Стефан Недялков.

И една очарователна изненада за публиката – на сцената ще излезе Александрина Милчева, която ще ни напомни със своя артистичен талант за преживените мигове с нейната музика.

Очакват ни много силни емоции и преживявания, които искаме да споделим заедно, защото празникът е на всички. Защото радостта от общуването с музиката е общото ни верую, и нашата истина!