АЛДО КАПУТО ГОСТУВА КАТО АЛФРЕД В „ТРАВИАТА“
27 дек 2013

АЛДО КАПУТО ГОСТУВА КАТО АЛФРЕД В „ТРАВИАТА“

Италианският тенор Алдо Капуто ще гостува като Алфред Жермон в спектаклите на „Травиата“ на 3 януари 2014 от 19.00 ч. и на 5 януари 2014 от 16.00 ч.

Софийската публика го познава от силното му участие в ролята на Вертер от едноименната творба на Жул Масне предишния сезон. Заедно с мецосопраното Вероника Симеони и диригента Джузепе Сабатини той изгради запомнящ се образ на героя на Гьоте.

Преди да специализира при Райна Кабаиванска, Алдо Капуто завършва оперно пеене в Консерваторията на Бари при баритона Луиджи де Корато. По-късно се записва в университета в Лече, където задълбочава своята музикална подготовка.

Тенорът дебютира в „Севилския бръснар” на Росини през 2001 г. в театъра в Лече. Успехът му в ролята на Граф Алмавива го отвежда в едни от най-големите оперни театри: Ла Скала, Рим, Неапол, Кливланд, Лисабон, Ла Коруня и много други. Капуто участва в опери на Росини – „Пепеляшка”, „Пътуване до Реймс”, „Брачната полица”. Играе със забележителен успех и в оперите на Белини „Сомнамбула” и „Капулети и Монтеки”, както и в „Любовен еликсир”, „Дон Паскуале”, „Дъщерята на полка” и „Рита” на Доницети.

В последните години репертоарът му се разширява с произведения като „Стабат Матер” и „Малка тържествена меса” на Росини, „Коронационна меса“ от Моцарт, „Месия“ от Хендел.

Алдо Капуто работи с диригенти като Мацола, Мариоти, Кампанела, Босман и режисьорите Понел, Мадзонис, Кривели, Скандела.