Ирина Йордакеску е новата "Виолета" в "Травиата"
18 дек 2013

Ирина Йордакеску е новата "Виолета" в "Травиата"

Ирина Йордакеску  е румънско сопрано, което с успех шества по европейските сцени. На 4 януари, 2014 г., от 19.00 ч. тя ще изпълни ролята на Виолета във Вердиевия шедьовър „Травиата". Диригент Ерих Вехтер,  режисьор Пламен Карталов.


Ирина Йордакеску е родена на 9 март 1977 г. в Букурещ в семейство на музиканти - баща й Дан Йордакеску е професор в Музикалната академия на Букурещ и баритон с впечатляваща певческа кариера. През 2000 г. Ирина Йордакеску завършва Музикалната академия в Букурещ, през 2001 г. получава покана за участие в концерти с оркестъра и хора на Миланската скала под диригентството на Рикардо Мути. От 1997 г. печели награди на национални и международни конкурси, като Виоти, Мария Калас,Винченцо Белини и др. В репертоара на певицата присъстват вече 15 централни сопранови партии от опери на Чимароза, Моцарт, Белини, Доницети, Верди, Лехар, Пучини, Леонкавало и др.

От 2009 г. младата румънска певица активно сътрудничи с българските оперни театри - представяла се е с успех на пловдивска, русенска и софийска сцена в ролите на Джилда от "Риголето" на Верди, със соловата партия от Девета симфония на Бетовен, Неда от "Палячи" на Ленокавало, Лиу от "Турандот" на Пучини.

 
 

На 4 януари и софиянци и гостите на столицата ще имат удоволствие да чуят младото дарование от северната ни съседка, този път в ролята на Виолета от "Травиата" на Верди.  

Партньор на Ирина Йордакеску в "Травиата" на 4 януари, 2014 г. ще бъде Иван Момиров в ролята на Алфред.

В ролята на Жорж Жермон на софийска  сцена ще се представи баритонът Владимир Петров - солист на Държавната опера в  Минск.