29 април - Международният ден на танца
28 апр 2022Софийска опера и балет

29 април - Международният ден на танца

На 29 април преди 295 години е роден големият балетен реформатор и балетмайстор Жан-Жорж Новер, считан за „баща на съвременния балет“. През 1982 г. ЮНЕСКО обявява датата за Международен ден на танца и от тогава до сега на тази дата целият балетен свят отбелязва своя професионален празник.

Жан-Жорж Новер твори в епохата на Просвещението, когато вече е назрял моментът балетът да се еманципира като самостоятелно сценично изкуство. Сценични танцови форми са съществували и преди Новер, но те са се свеждали до монотонни дивертисменти. Френският балетмайстор прави може би най-голямата реформа в историята на балета, определяйки го като самостоятелно сценично изкуство, в което действието трябва да се развива логично и последователно, балетните артисти трябва да показват не само танцова техника, но и актьорски умения, декорът и художественото оформление на спектакъла трябва точно да отразяват епохата и мястото на действието. В своя теоритичен труд „Писма за танца и балетите“ Новер полага основите на балетното законодателство, представяйки принципите на балета като сценично изкуство, обединяващо танц, пантомима, музика и изобразително изкуство. Написан в модерната за онази епоха епистоларна форма, във вид на отговори на въпроси, зададени от въображаем субект, този теоритичен труд изтъква основния принцип, че балетът е сценично синтетично изкуство, обединяващо танц, пантомима, музика и изобразително изкуство, посторено на принципа на драматичния театър - експозиция, завръзка, развръзка. Също така Новер създава форми на многоактен балет, а познанията му по анатомия му позволяват да доусъвършенства и разшири танцовата техника и възможностите на балетните изпълнители.

До края на живота си Новер работи върху своя теоритичен труд, допълвайки нови факти, имена, примери. Умира на 19 октомври 1810 г. в крайна бедност, оставяйки колосално наследство, което обобщава опита на балетния театър от XVIII век.

29 април - Международният ден на танца