“Опера в парка” - БНТ 2
09 юни 2015

“Опера в парка” - БНТ 2

Вече тече усилена подготовка за тазгодишното издание на фестивала „Опера в парка“. 34 оперни и театрални представления за възрастни и деца ще бъдат изиграни в парка на Военната академия. Събитието ще бъде открито с „Мадам Бътерфлай“ на Джакомо Пучини.

За шести пореден път – от 12 юни до 18 юли столичани и гостите на София ще имат възможност да посетят фестивала “Опера в парка”. На сцената ще бъдат представени две оперни и пет балетни продукции и цели шест представления за деца.

“За всекиго по нещо. Без емоция, съпреживявана от контакта с музиката, с текста, с играта на артистите, не може да има духовно обогатяване и развитие”, заяви акад. Пламен Карталов – директор Софийска опера и балет.

“Лебедово езеро”, “Жизел”, “Зорба Гъркът”, “Кармен” и “Рапсодия в синьо” са балетните представления, които могат да бъдат видени на сцената в парка. Какви обаче са рисковете за артистите, когато се играе на открито?

“Играхме точно “Лебедово езеро” в огромен дъжд и наистина в езеро. Имахме случай, в който една катеричка упорито ни замерваше през цялото време с шишарки. Всички артисти от балета се правеха, че нищо не се случва, а тя беше видимо ядосана, че някой ѝ разваля спокойствието”, разказа Сара-Нора Кръстева – заместник-директор “Балет”.

Фестивалът е част и от Календара на културните събития на Столичната община за 2015 година.

Репортер: Светлозара Лазарова, Оператор: Константин Димитров