Световноизвестната звезда -  тенорът Камен Чанев гостува на  шестото издание на летния фестивал „Опера в  парка”
11 юни 2015

Световноизвестната звезда - тенорът Камен Чанев гостува на шестото издание на летния фестивал „Опера в парка”

Големият певец  ще изпълни ролята на Пинкертон от операта „Мадам Бътерфлай” на Пучини

Световноизвестният тенор Камен Чанев гостува на шестото издание на летния фестивал „Опера в парка” ( 12 юни – 18 юли ) . Прочутият тенор ще изпълни ролята на Пинкертон от операта „Мадам Бътерфлай” на Пучини.

 Фестивалът е най-голямото културно събитие в столицата през лятото.

Той се провежда  под патронажа на кмета на Столична община, г-жа  Йорданка Фандъкова,  по инициативата на директора на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов, с любезното съдействие на Министерство на отбраната.  Традиционен партньор на фестивала е Обединена  българска банка, като тази година спонсор е  и  VIVACOM.  

Проектът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2015 г.

Тенорът Камен Чанев е роден в Сливен, пее в прочутия детски хор на родния си град под ръководството на Методи Григоров, а за ориентирането му към оперното пеене голяма заслуга има проф. Сима Иванова.

Завършва ДМА „Панчо Владигеров” (1991), специализира в Рим, в Академията на Борис Христов и при Александрина Милчева (1992). Паметни за него остават и срещите му с Гена Димитрова. Споделя, че много тънкости от професията си е научил от пианиста на Лучано Павароти, Леоне Магера.

 През 1992 г. започва работа в Софийската опера, където дебютира в ролята Херцога от операта „Риголето” на Верди (1993). След пет сезона се мести в Прага, където пее две години, преди да премине на свободна практика.

 Камен Чанев дебютира във Виенската опера с ролята на Рене де Грийо от „Манон Леско”. Поддържа в репертоара си най-ярките тенорови образи в оперната литература, пее в най-големите оперни театри в света. Един от ангажиментите му го отвежда заедно с венецианския оперен театър „Ла Фениче” в Китай на сцената „Яйцето” – най-атрактивната съвременна оперна сграда в света, проектирана от Жан Нувел за последната Олимпиада в Пекин.

 Талантливият българин пее и в оратории, симфонии и реквиеми на Моцарт, Верди, Дворжак, Малер, Росини, Менделсон, Бетовен. Има  записи в БНР и БНТ.

 В момента живее във Виена и се изявява на престижни сцени като Щатсопер (Виена), Дойче опер (Берлин), „Лицео” (Барселона), „Ла Фениче” (Венеция). Публиката го посрещна възторжено в оперните театри във Франкфурт, Хамбург, Рим, Берлин, Тел Авив и др.

През 2012 г. Камен Чанев впечатли столичната публика с изключителното си изпълнение в ролята на Форесто от операта „Атила” на Дж. Верди по време на летния фестивал „Опера в парка” на Военна академия  „Г.С. Раковски”.

 През последните месеци изтъкнатият певец участва във фестивала „Каракала” на Римската опера с изпълнението си в „Селска чест” от П. Маскани. В операта в Монреал, Канада, се изяви блестящо в „Турандот” от Дж. Пучини. Току-що Камен Чанев  пя във Вашингтон, където бе приет възторжено в ролята на Дегриа от операта „Манон Леско”. Изключително успешни бяха проявите му в Анкона, Италия, където се прояви като Туриду в „Селска чест”.

 Камен  Чанев се представи в спектакъла на „Бал с маски” в Щатсопера в Берлин и в операта в Тел Авив, както и  участва в „Турандот” в Римската опера.

 Столичани отново очакват своя любим тенор да изпълни ролята на Пинкертон от операта „Мадам Бътерфлай” от Дж. Пучини на 12 април от  20,00 ч. в Парка на Военна академия „Г. С. Раковски”.

 Ценителите на оперното изкуство за пореден път ще имат възможността да се насладят на таланта и неповторимото творческо излъчване на артистичния дух и уникалния вокал на големия артист Камен Чанев.

Музикалните критици от цял свят наричат Камен Чанев свободният дух на оперното изкуство, тъй  като пее навсякъде по света, без да се ангажира с постоянно работно място.