Три изпълнителки на „Мадам Бътерфлай” в парка - dartsnews.bg/News
09 юни 2015

Три изпълнителки на „Мадам Бътерфлай” в парка - dartsnews.bg/News

„Ловци на бисери” от Бизе с премиера на открито

С операта „Мадам Бътерфлай” от Джакомо Пучини започва VI  Летен фестивал „Опера в парка”. Уникалното тази година е, че зрителите ще гледат и слушат не една Мадам Бътерфлай, а цели три. Във всяко представление ще пее различна солистка, като ролята ще си поделят Йоана Железчева, Цветана Бандаловска и Таня Иванова. „Зрителите ще трябва да посетят поне две от представленията на „Мадам Бътерфлай”, защото всяка от изпълнителките влага нещо различно и уникално в операта и ще е интересно да се види разликата в представленията”, обясни диригентът Григор Паликаров при представянето на програмата на фестивала.Тази година „Опера в парка” представя и ново заглавие. След огромния успех на „Ловци на бисери” от Жорж Бизе на сцената на Софийска опера и балет, представлението ще има своята премиера и на открито в парка на Военната академия „Г.С. Раковски”. Освен двете опери, в програмата на фестивала влизат и пет балета – „Лебедово езеро”, „Кармен”, „Рапсодия в синьо”, „Зорба гъркът” и „Жизел”.

Софийската опера спазва политиката си да образова и да създава вкус и у най-малките дори по време на фестивала. За децата са предвидени шест ранни представления, по-голямата част от които са през уикенда, така че родителите да имат възможност да придружат малчуганите. Децата могат да избират между „Хензел и Грете”, „Червената шапчица”, „Вълшебната флейта”, „Мечо Пух”, „Зле опазеното момиче” и „Пепеляшка”.„Беседката до сцената, на която ще бъдат спектаклите, още от времето на цар Фердинанд е място за изкуство. Първите офицери в академията са се събирали тук, за да си починат, и са свирели военни оркестри”, разказа началникът на Военна академия контраадмирал Митко Петев. „Погрижили сме се и за безопасността на зрителите – обновили сме изцяло осветлението и сме ремонтирали алеите и стълбите в парка”, обясни Петев.

Благотворителен спектакъл на „Вълшебната флейта”

Спектакълът на „Вълшебната флейта“ от Моцарт за деца, който ще бъде представен на 27 юни, събота, от 11.00 ч. е с благотворителна цел. Приходите от всички покани за това представление ще бъдат предоставени за лечението на 10-годишния Васил Иванов Вълчанов от Пловдив.

11268251 870542496337206 3110539101685787404 n
Васил Вълчанов

Васко страда от много рядко заболяване – имунен дефицит, вследствие на който е развил дихателна недостатъчност и увреждане на белите дробове. Вече три пъти след бронхопневмонии се бори за живота си. Детето се лекува в УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив, но се нуждае от лечение на имунния дефицит в чужбина, а след това и от трансплантация на бял дроб. Семейството има оферта за изследвания и лечение в Германия.

Дарения могат да се правят и на място по време на представлението, както и на дарителска сметка:

Пощенска банка /Юробанк България АД/
ВG95ВРВІ79244072711001 в лева
ВG77ВРВІ79244472711001 В евро
ВІС код: ВРВІВGЅF
Титуляр: Васил Иванов Вълчанов
РаураІ: vaskoivanko@abv.bg

 

 





Допълнителни мерки при лошо време

Операта е взела мерки и в случай на неблагоприятни метеорологични условия. „Миналата година имахме късмет и въпреки лошото време, нито едно от представленията ни не се провали”, обясни директорът на Софийска опера и балет акад. Пламен Карталов. Столична община  е предоставила три автобуса, които са в готовност да транспортират зрителите до сградата на Операта, ако завали. „За да не излагаме на риск оркестъра, всички балетни представления ще бъдат с музика на запис”, обясни Карталов. Фестивалът "Опера в парка" започва на 12 юни, петък, с "Мадам Бътерфлай" и завършва на 18 юли, събота, с "Ловци на бисери". Пълната програма за сезона на Софийска опера и балет можете да видите на сайта на Операта - www.operasofia.bg.

Диляна Маринова