ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ ЗА VI ЛЕТЕН ФЕСТИВАЛ  „ОПЕРА В ПАРКА”
09 юни 2015

ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ ЗА VI ЛЕТЕН ФЕСТИВАЛ „ОПЕРА В ПАРКА”

Пресконференция по повод организирания от Софийската опера и балет за шести път Летен фестивал „Опера в парка” (12 юни–18 юли 2015 г.) се състоя в парка на Военната академия „Г.С. Раковски”. Участваха директорът на театъра акад. Пламен Карталов, директорът на Дирекция „Култура“ на Столичната община Галина Бежанска, началникът на Военната академия „Г.С. Раковски“ контраадмирал Митко Петев, художественият ръководител на балета на СОБ Сара-Нора Кръстева, диригентите Григор Паликаров и Борис Спасов. Те запознаха присъстващите журналисти с програмата и акцентите във фестивала и отговориха на въпросите им.

Фестивалът се провежда под патронажа на Йорданка Фандъкова, кмет на София, с любезното съдействие на Министерството на отбраната. Проектът е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2015 г.

Традиционен партньор на фестивала е Обединена българска банка, през тази година спонсор е и VIVACOM. 

В продължение на шест седмици общо 34 представления на открито ще предложи на своята публика Софийската опера и балет по време на „Опера в парка“. Във фестивалния афиш са оперните шедьоври „Мадам Бътерфлай" от Джакомо Пучини и „Ловци на бисери" от Жорж Бизе, балетните класики: „Лебедово езеро" и „Кармен” и „Рапсодия в синьо", „Зорба гъркът" и „Жизел”.

Програмата за малките зрители включва 17 представления на любими детски опери и балети: „Хензел и Гретел” от Хумпердинк, „Червената шапчица" от Александър Владигеров, „Вълшебната флейта" за деца от В.А. Моцарт, „Мечо Пух" от Андрей Дреников, балетите „Зле опазеното момиче” и „Пепеляшка”. Спектакълът на „Вълшебната флейта“ от Моцарт на 27 юни е благотворителен и събраните средства от него ще бъдат предоставени на 10-годишния Васил Иванов Вълчанов от Пловдив, който страда от рядко заболяване – имунен дефицит.  

Спектаклите на открито на първия ни оперен театър създадоха нова традиция на оперното и балетното изкуство. „Опера в парка” е сред запомнящите се и значими културни събития в столицата през летния сезон.